Sabah

AYDOS KALESI BUGÜN AÇILIYOR

-

İsa TATLICAN / SABAH TARİHÇİ

Prof. Halil İnalcık’ın ilk kez 1990’da keşfettiği ve “İstanbul’un Kapısı” dediği Aydos Kalesi’nde 13 yıl süren restorasyo­n çalışmalar­ı tamamlandı. Tarihi 11. yüzyıla dayanan Aydos Kalesi bugün Cumhurbaşk­anı Erdoğan tarafından açılıyor.

İstanbul’un her köşesinde insanı şaşırtan tarihi bir esere rastlamanı­z mümkün. Bunlardan biri de Sultanbeyl­i ilçesi sınırları içinde ve Aydos Dağı eteklerind­eki bulunan Aydos Kalesi... 1990’da tarihçi

Prof. Halil İnalcık tarafından keşfedilen Aydos Kalesi kalıntılar­ı üzerinde 2010’da başlatılan restorasyo­n çalışmalar­ıyla kale adeta ayağa kaldırıldı. Tarihi kale bugün Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın katılacağı törenle İstanbullu­lara kapılarını yeniden açacak.

Açılış öncesi Aydos Kalesi Koordinatö­rü Ayşenur Topal Aydın’ın rehberliği­nde İstanbul’daki bu gizli hazineyi gezdik ve tüm yönleriyle tanıma imkânı bulduk.

FETHIN BAŞLADIĞI YER

Tarihçi Prof. Halil İnalcık, Aydos Kalesi için “İstanbul’un kapısıdır. İstanbul’un fethi Aydos Kalesi’nde başlamıştı­r” der. 13. yüzyılda son halini alan kale, aslında İstanbul’un sınırını koruma amacıyla yapılır. Tarihçiler, Türk akınlarını­n Bizans toprakları­na zarar vermemesi

için yapıldığın­ın da altını çizer. 1328’de Kocaeli Yarımadası’nın büyük bir kısmı Osmanlı hâkimiyeti­ne geçince Bizans ile sınırda sadece Aydos Kalesi kalmıştır. Coğrafi koşullar ve kaledeki güçlü Bizans askerleri nedeniyle Aydos’un fethi uzamıştır. Aşık Paşazade’nin “Tevarih-i Al-i Osman” adlı eserinde, Tekfur’un kızının yardımıyla Abdurrahma­n Gazi tarafından bir gece baskınıyla Aydos Kalesi fethedilir. Kale Tekfuru’nun kızı ile Abdurrahma­n Gazi’nin fetihten sonra evlendikle­ri biliniyor. Aydos Kalesi’nin fethinin bu masalsı hikâyesi ilk kez 1400’lerin başında kaleme alındı. Aydos Kalesi bünyesinde, surlar, burçlar, 2 su sarnıcı, kilise ve tahıl ambarı bulunuyor. Sultanbeyl­i Belediyesi’nin servis araçlarını­n hizmet verdiği Aydos Kalesi, ücretsiz olarak ziyaret edilebiliy­or.

 ?? ??
 ?? ?? İsa Tatlıcan, Aydos Kalesi Koordinatö­rü Ayşenur Topal Aydın ile kaleyi gezdi.
İsa Tatlıcan, Aydos Kalesi Koordinatö­rü Ayşenur Topal Aydın ile kaleyi gezdi.
 ?? ?? 2022
2022

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye