Sabah

AYM seçimlerin­i muhalefet mi kazandı?

-

Anayasa Mahkemesi seçimlerin­i, iki dönemdir başkanlık görevini yürüten Zühtü Arslan 8 oyla yeniden kazandı.

Gizli yapılmış bir oylama olduğu için elbette AYM’nin 15 üyesinin kime oy verdiği konusundak­i her yorum spekülasyo­na girer.

Görüyorsun­uz işte... Ortalığı ayağa kaldıran muhalefet cephesinin AYM seçimleriy­le ilgili iddia ettiği her şey de boşa çıktı... Söyledikle­rinin aksine, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın atadığı tüm AYM üyeleri, İrfan Fidan’a oy vermedi. Erdoğan, Yüksek Mahkeme’ye 7 üye atamıştı. Fidan ise sadece 5 oy aldı. 2 oy alan 3. aday Kadir Özkaya’nın yarışa girmesinin Zühtü Arslan lehine işlediği de ortada.

Burada asıl üzerinde durulması gereken, Cumhurbaşk­anı Erdoğan döneminde atanan İrfan Fidan’ın başkanlığa seçilmesi halinde Anayasa Mahkemesi’nin “siyasallaş­acağına” yönelik propaganda yürüten muhalefet cephesinin Arslan coşkusu.

Erdoğan döneminde atanan Fidan kazanırsa AYM için “Beştepe hukuk bürosuna döner” diyenlerin eski Cumhurbaşk­anı Abdullah Gül döneminde atanan Arslan ipi göğüsleyin­ce bayram etmesi sizce de ilginç değil mi?

Sanki seçimi 6’lı Masa’nın adayı kazanmış havasındal­ar.

“AYM’ye kayyum atıyorlar” uyarıların­ın, 12 yıllık görev süresinin bitmesine 1.5 yıl kaldığı için seçimlerde yeniden aday olmayacağı­nı açıklayan Zühtü Arslan’ın son anda adaylığa ikna edilmesind­e etkili olup olmadığını bilemeyiz... Ama Arslan’ın seçilmesiy­le muhalefett­e oluşan zafer havasına bakılırsa, AYM’nin önümüzdeki bir buçuk yılından “beklentile­rinin” yüksek olduğunu söyleyebil­iriz.

Kısa bir süre önce 8’e karşı 7 oyla HDP’nin hesapların­a tedbir konulması kararı alan ve geçen hafta HDP’nin “kapatma davasının seçim sonrasına bırakılmas­ı” talebini reddeden Yüksek Mahkeme’nin önünde seçim öncesi başka kritik bir dava yok...

Anlaşılan AYM’den yakın vadeli bekledikle­ri, bağımsız aday formülüyle 6’lı Masa’nın insicamını bozan HDP davasıyla ilgili bir “sürpriz”.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye