Sabah

Cuma namazına geç yetişen kişi nasıl namaz kılar?

-

Cuma namazına imamın sela mından önce yetişen kişi cumaya yetiş miş sayılır. Ancak imama nerede yetişmiş se hüküm ona göre değişir. Bunu da şöyle özetleyebi­liriz:

1. Kişi imama yetiştiği yerden itibaren kılamadığı rekâtı tamamlar.

2. Cuma günü imamın selamından sonra camiye yetişen kişi artık cumayı kılamaz, o günün öğle namazını kılar.

3. Cuma namazının ikinci rekâtında imama yetişen kişi imamın selamından sonra bir rekât kendi başına kılar. Bu bir rekât esna sında Fatiha’yı da okur.

4. İmama tahiyyatta yetişen kişi selam dan sonra tek başına iki rekât kılar. Böylece cumayı kılmış olur.

5. Şafiilere göre cuma günü cemaate uyan kişi imamla en azından bir rekât kılmalıdır. Ancak biri cuma nama zının ikinci rekâtının tahiyyatın da yetişirse ima mın selamından sonra artık dört rekât

kılar.

Bu namaz onun için öğle namazına dönüşür.

Cemaatle namaz kılarken nasıl niyet etmeliyiz?

Bilindiği gibi niyet, namazın şartlarınd­an dır. Namaz kılacak kişi nafile, vacip veya farz namazını, tek başına mı, imama uyarak cema at halinde mi kılacağını belirtmeli­dir. Vakti belirtmesi de uygun olur. İmama uyacaksa niyetini şöyle yapar: “Niyet ettim hazır olan imama.” Bu niyeti kalben yapması yeterli olmakla beraber dil ile söylemesi sünnettir.

İmama uyan kişi Fatiha okuma lı mı?

Hanefi mezhebine göre cemaatle namaz kılan kişi namazda Kur’an’dan bir şey oku maz. Şafii ve Hanbeliler­e göre ise durum şöyledir: Öğle ve ikindi namazı gibi imamın Fatiha’yı sessiz okuduğu namazlarda cema atten herkes Fatiha ve sureyi içinden okur. Sabah, akşam ve yatsı gibi sesli okunan namazlarda imam Fatiha’yı bitirince cemaat içinden sadece Fatiha’yı okur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye