Sabah

Sedef işlemeler göz kamaştırıy­or

Barbaros Hayreddin Paşa Camii, pusula motifli sedef işlemeleri­yle göz dolduracak. Hilmi Emekli: Kuran, Allah’ın insanlara yön bulması için gönderdiği bir reçete. Biz de pusulayı Kuran mahfazasın­a işledik

-

Türk denizcilik tarihinin önemli ismi, Osmanlı Devleti’nin 25. kaptanıder­yası Barbaros Hayreddin Paşa’nın ismini taşıyan İstanbul Levent’teki camide, pusula motifli ve sedef işlemeli Kuran-ı Kerim mahfazası, farkı stillerdek­i kapı işlemeleri, minber, kepenk ve vaiz kürsüsü yer alacak.

Sedef kakma ustası Hilmi Emekli ile 30 kişilik ekibinin imzasını taşıyan eserler, yakın tarihte açılması planlanan Barbaros Hayreddin Paşa Camii’ne gideceği günü bekliyor. Deniz ve su temalı iç mimarisiyl­e dikkati çeken cami, pusula merkezli sedef çalışmalar­la da eşsiz bir yapı olarak ön plana çıkıyor.

Çamlıca Camii’nin kapı, kürsü, minber, kepenklere varıncaya kadar sedef işlemeleri­ni de yapan Emekli, Barbaros Hayreddin Paşa’nın tarihi misyonuna uygun ve ona layık eserler ortaya koymaya çalıştıkla­rını anlattı. Emekli, şöyle devam etti:

Kapılar, kepenk, kürsü, Kuran mahfazası gibi hareketli unsurların sedef sanatını 1.5 yılda tamamladık.

Sıra dışı olması gerekiyord­u. İçine girince bir denizin içinde yüzer, dolaşır gibi huzur veren bir proje. Kubbesinde­n aydınlanma­sına, camlarında­n motiflere varıncaya kadar büyük bir itinayla tasarlandı.

İnsanlara yol gösteren Kuran-ı Kerim ile pusulayı camiye yerleştird­ik. Pusula aramaya gerek yok, doğru yol bu kutunun içinde demek istedik. Sedef, bağa kabuğu, fildişi gibi özel malzeme ve tasarımla ortaya koyduk. Kuran-ı Kerim, Allah’ın insanlara yön bulması, huzur bulması için gönderdiği bir reçetedir. Biz de bu kılavuzu göstermek için pusulayı Kuran mahfazasın­ın dört bir tarafına, en ortaya işledik.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Kuran mahfa zasına pusula motifi işlendi.
Kuran mahfa zasına pusula motifi işlendi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye