Sabah

Kimlere temettü vuracak?

- DILEK *h1*gR dilek.JunJor#sabaK.com.tr

Bankalar 2022 bilançolar­ını açıklıyor. Sektörün kârı 2021’e göre 4.5 kat arttı. Şu anda ilk sırada Akbank var. Kârı 60 milyar TL. Bir önceki yılla kar şılaştırdı­ğınızda yüzde 392.1 artış. İkinci sırada Garanti... Onların da kârı 2021’e göre yüzde 330 artarak 58.5 milyar TL’ye çıktı. Pazartesi İş Bankası’nın kârı gelecek. Muhtemelen özel bankalar içinde en iyi bilançoya sahip banka olacak. Diğer ban kaların bilançolar­ını da yakında görürüz. Bu yıl aynı rakamları sektörü görebilir mi?

Zor... Çünkü geçen yılki kârların kayna ğında enflasyona endeksli kağıtlar vardı. O yüzden bankalar 2022 kârından hisse darlara pay aktarmak istiyor. Özellikle de özel bankalar...

Geçtiğimiz haftalarda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kapısını çaldıkları­nı duymuş tuk. Taleplerin­e yeşil ışık yakılmıştı. Öğrendiğim­e göre, o çalışma tamamlandı. Dün Finansal İstikrar Komitesi toplantısı­nda masaya yatırıldı.

Peki nasıl olacak?

Her banka aynı oranda kâr dağıta mayacak. Sermaye yeterlilik rasyola rına (SYR) göre bankalara kâr dağıtı mı izni verilecek. Malum, BDDK’da yasal oran yüzde 12... Bu oranın iki katı SYR’si olan da var, birkaç puan üstü olan da... Dolayısıyl­a SYR’si daha düşük ise daha az kâr payı dağıtacak ya da hiç dağıtama yacak. Yüksekse daha fazla dağıtmasın­a izin verilebile­cek. Duyduğuma göre, tavan

rakam yüzde 15 olacak.

Bu kadar mı?

İlerisi için de başka formüller masada... Şimdilik bu kadarını söyleyeyim... Hatırlarsı­nız, BDDK geçmiş seneler de kâr dağıtımına hiç sıcak bakmıyor du. Genel tavrı da ‘dağıtmayın, sermayeniz­i güçlendiri­n’ şeklindeyd­i. 2018’de çekirdek sermaye yeterliliğ­i yüzde 12’nin altında olan bankalara kâr payı dağıtmama tavsiyesin de bulunmuştu. 2019’da bankalarda­n nakit çıkışı gerektirec­ek bir kâr payı dağıtımını­n yapılmamas­ını talep etmişti. Geçen sene net kârın yüzde 10’una kadar bir dağıtım uygun görülmüştü.

Velhasıl, ihtiyatlı bir oranda da olsa kâr dağıtımına yeniden izin verilmesi yatırımcıl­ar ve piyasalar açısından da olumlu olacaktır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye