Sabah

Cargill’in bitkisel trafo yağı FR3® hem güvenilir hem çevre dostu

Cargill, trafo ömrünü yüzde 50’ye kadar uzatan ve düşük karbon ayak izine sahip olup yangın riskini de azaltan bitkisel trafo yağı FR3®’ü soya yağından üretiyor

-

SÜRDÜRÜLEB­ILIR üretimi ve ürünleri odağına alma kararlılığ­ı ile gıdanın yanı sıra biyoendüst­riyel alanda yenilikçi çözümleri ile fark yaratan Cargill sürdürüleb­ilir ve düşük karbonlu ürünlerin kullanıldı­ğı yeni döneme, bitkisel bazlı trafo yağı FR3® ile öncülük ediyor.

DÜŞÜK KARBON AYAK IZI

Yüksek yanma noktasına sahip, bitkisel yapısı sayesinde trafo ömrünü yüzde 50'ye kadar uzatan ve petrol bazlı yağlara kıyasla yüzde 98 daha az karbon ayak izine sahip olan FR3® sürdürüleb­ilir bir gelecek için önemli bir örnek teşkil ediyor. FR3®, Cargill'in Kocaeli Dilovası'nda bulunan biyoendüst­riyel ürünler tesisinde 2019 yılından bu yana yerli soya yağından üretiliyor.

2.5 MILYON TRAFODA KULLANILDI

Türkiye'de üretilen ilk ve tek yerli bitkisel trafo yağı olan FR3®'ün performans­ı ve güvenilirl­iği, 30 yılı aşkın bir süredir dünya çapında 2.5 milyondan fazla trafoda kullanılar­ak test edildi ve onaylandı. Cargill Biyoendüst­riyel METNA Bölge Direktörü ve META İcra Kurulu Üyesi Ece Döker, “FR3® trafo yağının, Cargill olarak enerji sektöründe kullanılan eski teknolojiy­e karşılık bitkisel bazlı çözümler geliştirme stratejisi­nin bir ürünü olduğunu söyledi.

KAPASITEYI ARTIRIYOR

Döker, “FR3®, trafolarda izolasyon ve soğutma amacıyla kullanılıy­or. Petrol bazlı yağlara kıyasla yüzde 98 daha az karbon ayak izine sahip. Mineral yağa kıyasla daha yüksek performans sunarak, trafoların kullanım ömrünü ve kapasitesi­ni artırıyor. Bir trafonun ortalama 15-20 yıl olan ömrü, FR3® ile 35 yıla kadar çıkıyor. Yine nüfusu yoğun şehirlerde FR3® ile daha yüksek elektrik tüketimi karşılanab­iliyor. En önemlisi de yangın güvenliği, 360 dereceye kadar tutuşmadığ­ı için trafo patlaması ihtimali sıfıra düşüyor” dedi.

TÜRKİYE DÜNYADA

İLK 5’TE

ECE Döker, Türkiye’nin trafo üretiminde dünyada

ilk beş ülke içinde yer aldığını ve her yıl yaklaşık 50 milyon dolarlık trafo yağı ithal edildiğini de hatırlattı.

Trafolar için kritik bir bileşenin Türkiye’de yerli kaynaklarl­a üretilmesi­nin

üreticiler­e yurt dışında rekabet avantajı sağladığın­ı

da söyledi.

 ?? ??
 ?? ?? (ce D|ker
(ce D|ker

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye