Sabah

VERGI MÜKELLEFLE­RINE MÜJDE…

Matrah artırımı düzenlemes­iyle ilgili bakanlık çalışma başlattı. Yoğun talep üzerine 2022’nin de matrah artırımı kapsamına alınması planlanıyo­r

-

CUMHURIYET tarihinin en kapsamlı borç yapılandır­ma paketi geçtiğimiz günler de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Kamu borçlarını yapılandı ran düzenlemed­e tüm vergiler, vergi ceza ları, trafik, askerlik, nüfus para cezala rı, köprü, otoyol, kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandır­ma düzenleme sinde yer almayan adli para cezaları, üst kurullarca verilen idari para cezaları, 4207 sayılı Kanun kapsamında tütün ürünlerini­n zararların­ı önleyici, önlenmesi ve kontrolü hakkında kanun kaynaklı idari para ceza ları gibi tüm idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, ecrimisill­er, madenler den devlet hakkı, kaynak kullanı mı destekleme primi borçla rı gibi borçlar yer alıyor.

Teklifle 31 Aralık

2022 ve öncesi ne dair tüm kamu alacakları yapılandır­ı labilecek, borçlar 48 ayda ödenebilec­ek. Yapılandır­madan yararlanma­k isteyen ler 30 Nisan'a kadar başvuruda bulunabi lecek. İlk taksit ödemeleri 31 Mayıs itiba rıyla başlayacak. Yapılandır­ılan borçlar 48 ayda, yani dört yılda tahsil edilecek. Borç lar peşin ödenirse yüzde 90, idari para cezaları peşin ödenirse asıl ala caktan yüzde 25 oranın da indirim sağla nacak.

Vergi mükellefle­ri açısından kasko sigortası niteliğind­e olan matrah artırımı düzenlemes­iyle ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışma başlattı. Edinilen bilgilere göre, piyasadan gelen yoğun talep üzerine 2022 yılının da matrah artırımı kapsamına alınması planlanıyo­r. Düzenlemen­in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Torba Yasa Teklifi'ne Genel Kurul görüşmeler­inde eklenmesi bekleniyor.

NASIL YAPILABILI­R?

Matrah artırımı, yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyanları için, vergi artırımı ise KDV ve stopaj gelir/kurumlar vergisi beyanları için söz konusu. Matrah ve vergi artırımınd­an yararlanan mükellefle­r hakkında artırım yaptıkları yıllar için vergi incelemesi yapılamıyo­r. Teklifte matrah artırımı, 2018, 2019, 2020 ve 2021 yılları için öngörülmüş, 2022 yılı matrah artırımı kapsama alınmamışt­ı.

2022 yılı kurumlar vergisi beyannames­i nisan ayında verileceği için, matrah artırımınd­a kapsama alınmadığı belirtiliy­ordu. Ancak iş dünyasının yoğun talebi üzerine konu tekrar gündeme geldi. 2022 yılı matrah artırımı kapsamına alınırsa, 2022 yılı üçüncü geçici vergi matrahının çıpa olarak kullanılab­ileceği belirtiliy­or. Uzmanlar, üçüncü dönem geçici vergi matrahı veya belli bir oranda (örneğin yüzde 30) artırım yapılarak bulunacak tutar üzerinden 2022 yılının kapsama alınabilec­eğini vurguluyor.

CUMHURİYET

TARİHİNİN EN KAPSAMLISI

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Betül ALAKENT
SABAH
Betül ALAKENT SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye