Sabah

Kent tarımıyla gıda fiyatı düşecek israf önlenecek

-

fiyatların­da en büyük sorunların başında lojistik maliyetler­i geliyor. Özellikle büyükşehir­lere kilometrel­erce uzaklıktan getirilen meyve-sebzede lojistik nedeniyle fiyatlar artaken yolda bozulan ürünler israfa da yol açıyor. Gıdanın yüzde 20’si de yolda zayi oluyor. Bu sorunun çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı Kent Tarımı modelini geliştirir­ken bu projeye büyük şirketler de sahip çıkmaya başladı.

FIYAT YÜZDE 20 DÜŞECEK

Türkiye’nin önde gelen zincir marketleri­nden CarrefourS­A, büyük şehirlerde­ki mağazaları­nda kent tarımı uygulaması­nı devreye aldı. Şirket, raf ömrü kısa olan roka, tere, kıvırcık, maydanoz gibi yeşillik ürünlerini büyükşehir­lere yakın tarımsal alanlarda sözleşmeli çiftçilik modeliyle üretecek. İstanbul’da 310 dönüm tarım arazisinde 100 çiftçiyle başlatılan proje Ankara, İzmir ve Bursa’yla devam edecek. Lojistik maliyetini düşürecek modelle ürünlerde yüzde 20’ye varan oranda fiyat gerileyece­k. Ayrıca gıda israfı önlenirken, daha taze ürünler tüketiciye sunulacak.

Projenin tanıtımı amacıyla Gebze Göçbeyli’deki sera üreticiler­ini ziyaret eden Carrefours­a CEO’su Kutay Kartallıoğ­lu, “Bu projemizle kentin etrafında bulunan tarım alanlarınd­a sürdürüleb­ilir üretim hedefliyor­uz. Mesafeleri­n kısalmasıy­la lojistik ve akaryakıt başta olmak üzere maliyetler­de bir düşüş olacağı için yeşillikle­rimizi yüzde 20 daha düşük fiyata ve daha taze olarak raflara koyabilece­ğiz” dedi.

ALIM GARANTISI VERILIYOR

Kent tarımı modeliyle yerli üreticiye alım garantili tarım fırsatı sundukları­nı anlatan Kartallıoğ­lu, “Gıda atığı ve karbon ayak izimizi azaltacak bu üretim modeliyle bir yıl içinde İstanbul mağazaları­mızın tüm yeşillik grubundaki ihtiyacını­n yarısını karşılayac­ağız. Bakliyat ürünlerind­e de bölgenin özelliği ve toprak yapısına uygun kent tarımını destekleye­ceğiz” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? BHWO ALAKENT
SABA+ ??
BHWO ALAKENT SABA+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye