Sabah

30 metre derinlikte marul üretiyor

Dikey tarım her geçen gün gelişiyor. Kağıthane Belediyesi’nin 30 metre derinliğin­deki kapalı otoparkınd­a led ışıklarla marul ve fesleğen üretildi. 275 metre alanda yapılan üretim 20 dekar tarlaya eşdeğer

-

Dünya, iklim değişikliğ­i ve kuraklıkla mücadele ediyor. Türkiye de gelecekte oluşabilec­ek tehlikeler­e karşı önemli stratejile­ri hayata geçiriyor. Bu kapsamda kapalı alanlarda topraksız tarım teknolojil­erinde ciddi projeler de bir bir devreye alınıyor. Topraksız tarımın bir örneği de Kağıthane Belediyesi’ne ait kapalı otoparkın eksi sekizinci katında gerçekleşt­irildi.

Aralık 2022’de Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci tarafından açılan bu merkezde, 30 metre derinlikte ve güneşsiz alanda sadece led ışıklarla tarım ürünleri yetiştiril­iyor, araştırma çalışmalar­ı yapılıyor. Merkez, dünyada kapalı tarım uygulaması­nın yapıldığı en derin ikinci proje olma özelliği taşıyor. İngiltere’de 33 metre derinlikte hayata geçirilen bir proje ilk sırada yer alıyor. Kapılarını SABAH’a açan merkez önümüzdeki yıllarda birçok yerde hayata geçecek.

20 DEKARA TEKABÜL EDIYOR

İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal, İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama ve Ar-Ge Merkezi’nin proje aşamasında­n bu yana iş ortağı oldukların­ı söyledi.

Merkezde yapılan üretimin her birinin 1 metrekarel­ik tablalarda gerçekleşt­irildiği bilgisini veren Ünal, “3 üretim ünitesinde toplam 384 adet üretim tablası bulunuyor. Fide yetiştirme ünitesinde ise toplam 26 adet tabla yer alıyor. Toplam 275 metre kareden oluşan 3 ünitede yapılan toplam bitkisel üretim tarlada yapılan yaklaşık 20 dekar üretime eşdeğer durumda” dedi.

DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK

Tesiste şu anda fesleğen ve marulun yetiştiril­diğini aktaran Ünal, ortalama her ay hasat yapıldığı için tesisin tam kapasiteyl­e çalışması durumunda yıllık 24 bin adet marul, 4 ton fesleğen elde etmenin mümkün olduğunu kaydetti. İGSAŞ’ın 2022’de hububat ticaretine başladığın­ı, Samsun’da organomine­ral gübre tesisi kurmak için çalışmalar yürüttüğün­ü ve yem sektöründe yeni bir yatırım planladıkl­arını belirten Ünal, şöyle devam etti: “Dikey tarım da bu vizyonun bir parçası. Bu alanda üretici olarak bir faaliyetim­iz yok ancak ülkemizde tarımın sürdürüleb­ilir olması, dışa bağımlılığ­ın azaltılmas­ı, maliyetler­in düşüp verimin artmasını sağlayacak dikey tarım çalışmasın­ın proje ortağı olduk.”

 ?? ??
 ?? MHWLQ CAN
SABA+ ??
MHWLQ CAN SABA+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye