Sabah

ABD yeni operasyon peşinde

- MEHMET BARLAS PEarlas#saEaK coP Wr IaceEooN coP/PeKPeWEarl­as saEaK

ABD ve bazı Avrupa ülkelerini­n, Türkiye’yle herhangi bir istihba rat paylaşmada­n İstanbul’daki baş konsoloslu­klarını kapatmalar­ı kafalarda bazı soru işaretleri oluşturmuş­tu.

İçişleri Bakanı 6üleyman 6oylu ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dünkü sert açıklamala­rıyla bu soru işa retleri giderildi. Bu operasyonu­n arkasın da ABD’nin olduğunu çok net bir şekilde anlamış olduk.

6üleyman 6oylu, “3is ellerini, maskeli, sırıtan yüzünü Türkiye’nin üzerinden çek” diyerek doğrudan ABD Büyükelçis­i’ni hedef aldı.

Böyle müttefikli­k olmaz

Görüldüğü gibi NATO’da müttefikim­iz zannettiği­miz ülkeler, kendi toprakları­mız da bize operasyon çekmeye cesaret ede biliyor. Terör tehdidinde­n bahsediyor­lar ama kaynağını müttefikle­riyle paylaşmı yorlar. ABD’li büyükelçi telefonla talimat verince diğer Avrupa ülkeleri de konsolos luklarını kapatıyor. Lütfedip Türkiye’deki muhataplar­ını bilgilendi­rmiyorlar.

Aslında Türkiye, 1953 yılında NATO’ya alındığı zaman bunu bir kaza nım olarak görmüştük. Türk ordusu Kore’ye gitmiş, ABD’nin yanında savaşa katılmıştı. Kayıplar da vermiştik. NATO’ya girerken kendi ordumuz içindeki darbe hevesliler­inin de önünü açmış olduğumu zu bilmiyordu­k.

NATO üyesi olmanın aslında Türkiye için ne anlama geldiğini 27 Mayıs 1960 darbesinde idrak etmiş olduk. 27 Mayıs darbesi, ABD’nin ne ilk ne de son müda halesi oldu. Darbeler darbeleri kovaladı. Son olarak 15 Temmuz FETÖ ihanetiyle karşı karşıya kaldık. 15 Temmuz darbe girişimini­n arkasında ABD’nin oldu ğunu bugün sokaktaki çocuk bile biliyor. Artık hem FETÖ’cü hainler hem de ABD yönetimi bu gerçeği gizleme ihti yacı duymuyor.

Deneyecek ama başaramaya­caklar

Ancak son dönemde ABD’nin bek lemediği bazı gelişmeler oldu. TSK’daki FETÖ’cüler temizlendi. Kuvvet komutan lıkları, Milli Savunma Bakanlığı’na bağ landı. Milli savunma sanayiinde baş dön dürücü gelişmeler yaşandı. ABD’nin artık TSK’daki cuntacılar­ı kullanarak darbe yapma imkânı kalmadı. Büyük yatırım yaptıkları 6’lı Masa da birbirine düştü.

Şimdi yeni arayışlar içerisine girdi ler. Seçimler yaklaştıkç­a Türkiye’yi güven siz bir ülke gibi göstermek ve istikrarım­ızı bozmak için bazı hamleler yapmaya başla dılar. Amaçları “turizme balta vurmak, borsayı düşürmek, ekonomide belir sizlik oluşturmak, yatırımlar­ı engel lemek”. Konsoloslu­kların kapatılmas­ı giri şimini de bu doğrultuda değerlendi­rmek gerek.

Türkiye 20 yıllık AK Parti iktidarın da ABD’nin her çeşit darbesine karşı bağı şıklık kazandı. O yüzden gelen tehditle rin kaynağını anlamamız uzun sürmüyor. Onlar deneyecekl­er, biz engelleyec­eğiz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye