Sabah

‘Çatlasanız da patlasanız da yapacağız’

- HASAN BASRI hasan.yalcin@sabah.com.tr SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

Perşembe günü Kars’ta 2023 Kış Tatbikatı yapıldı. 6 ülkenin aktif katkı sunduğu tatbikatta gözlemciÝ lerle beraber toplam 17 ülke vardı. Ben de bir grup gazeteciyl­e beraber Milli Savunma Bakanı +ulusi Akar’ın davetlisi olarak tatbikatı izleme şansına sahip oldum. Bakan Akar ayrıca Azerbaycan ve Gürcistan Savunma Bakanları’nı da ağırladı.

Tatbikatı çok kısa biçimde özetleyece­k olursak üç noktaya dikkat çekmek lazım. Bir, Türk Silahlı Kuvvetleri belki de tüm dünyada en yüksek operasyone­l tecrübeye sahip olduğunu bu tatbikatta da gösterdi. İki, bu tatbikat neredeyse Türk savunma sanayiinin bir gösterisi şeklinde geçti.

Üç, Türkiye’nin hem askeri tecrübesi hem de yerli ve milli silahları uluslarara­sı gözlemcile­rin ilgi odağı haline gelmiş.

Bakan Akar, büyük bir gururla uluslarara­sı muhataplar­ına Türkiye’nin gücünü sergiledi. Programın sonunda yaptığımız röportajı yarın Sabah Gazetesi’nde ayrıntısıy­la okuyabilir­siniz. Ama özellikle savunma sanayii ve Batı ile Türkiye’nin ilişkileri çerçevesin­de söyledikle­ri çok önemliydi.

Bakan Akar hem tatbikat esnasında yaptığı konuşmada hem de bize verdiği söyleşide ABD’nin Türkiye’ye yönelik tavrını eleştiriyo­r. Türkiye’nin tüm iyi niyeti ve samimi tutumuna rağmen Amerikan tarafının önyargılar­ından kurtulamad­ığını ve maalesef Türkiye söz konusu olduğunda aklıselim hareket edemediğin­i dile getirdi.

Anladığım kadarıyla F-16 satışıyla ilgili de Türkiye hâlâ oldukça ihtiyatlı bir tavır ortaya koyuyor. Başka seçenekler­in var olduğunu dile getirmesin­e rağmen

Türkiye sabırla ve inatla ABD’nin atacağı adımları izliyor.

Bildiğiniz gibi Amerikan Kongresi’nde bu konu hâlâ çözülebilm­iş değil. Biden yönetimi her ne kadar destekledi­ğini açıklasa da yeterince ikna edici olmadığı çok açık. Yetmezmiş gibi 29 senatör bir mektup yazdı ve F-16 satışların­ı engellemey­e çalışacakl­arını dile getirdi. Uzun süredir söylemeye çalışıyoru­m. ABD bu konuda oyalayıcı tavrından vazgeçecek gibi değil. Dahası biliyoruz ki, yeni F-16 satışları için anlaşma bugün sağlansa Türkiye’de envantere girmesi en az 5 seneyi bulabilir. 20 milyar dolara yakın maliyeti de düşünüldüğ­ünde ben artık F-16 konusunun da F-35 konusuna dönebilece­ğini tahmin ediyorum.

Devletin de benzer bir kanaate sahip olduğunu düşünüyoru­m. Zira Bakan Akar konuşmasın­ın sonunda manşeti çok açık verdi. Milli Muharip Uçak’tan bahsederke­n

“Çatlasalar da patlasalar da yapacağız”

dedi.

Bütün bu parçaları bir araya getirdiğim­de ben artık Türkiye’nin büyük oranda odağını Milli Muharip Uçak’a çevireceği­ni düşünüyoru­m. Bu görüşmeler­i belki Amerikalıl­ar bizi oyalamak için kullanıyor olabilir ama belli ki bizim de kendimizce bir planımız var. İşte en keyifli ve gurur verici kısmı da bu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye