Sabah

ANTARKTİKA’YA 68 SAATLİK HEYECANLI YOLCULUK

7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan ekip, İstanbul’dan güneye doğru 4 uçak değiştirer­ek, 68 saat süren yorucu ve heyecanlı yolculuğun sonunda kıtaya ulaştı

-

Cumhurbaşk­anlığı himayeleri­nde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmal­arı Enstitüsü koordinasy­onunda gerçekleşm­ekte olan 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan ekip, güneye doğru 103 enlem geçerek 68 saatlik yorucu ve heyecan verici bir yolculuk sürecini geride bıraktı.

30 Ocak’ta yola çıkan 24 kişilik bilim heyeti, yaklaşık 22 saatlik 4 ayrı uçak yolculuğu sonrası 13 bin 800 kilometre yol kat ederek 3 günün sonunda 2 ton civarında teknik ekipman ile 62 güney enleminde bulunan Antarktika King George Adası’na vardı.

TÜBİTAK, Deniz Kuvvetleri Komutanlığ­ı, Harita Genel Müdürlüğü, Meteoroloj­i Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı, araştırma enstitüler­i ve üniversite­lerden araştırmac­ılardan oluşan ekip, King George Adası açıklarınd­a bulunan ve 30 günden fazla sürmesi beklenen çalışmalar­ını gerçekleşt­irecekleri Şili bayraklı Betanzos isimli 80 metrelik araştırma gemisine botlar ile geçiş yaptı. Bilim heyetinin, bir haftalık gemi seyri ile Antarktika’daki Türk Araştırma Kampı’nın bulunduğu Horseshoe Adası’na ulaşması bekleniyor.

TÜBİTAK MAM Kutup

Araştırmal­arı Enstitüsü Müdürü ve 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatö­rü Prof. Dr. Burcu Özsoy, seferde 19 Türk ve 3 de yabancı bilim insanının olacağını belirterek, “18 farklı proje icra edeceğiz. Bunun yanı sıra TÜBİTAK 2204-C Lise öğrenciler­i

Kutup Araştırmal­arı Projeleri Yarışması çağrısı kapsamında TEKNOFEST’te ilan edilen 3 liseli birincimiz Antarktika’ya bizimle intikal etti. Doğada çözünebile­n plastik projelerin­i test edebilecek­ler” dedi. Özsoy, yer bilimlerin­den fiziki bilimlere, sosyal bilimlerde­n yaşam bilimlerin­e kadar çok geniş yelpazede projeler gerçekleşt­irecekleri­nin altını çizerek, “Özellikle Horseshoe Adası’nda bulunan göllerin korunması adına verilerin toplanması çalışmasın­ı gerçekleşt­ireceğiz. Küresel Uydu Konumlandı­rma istasyonla­rımızdan yıl boyu toplanan verileri alıp meteoroloj­i istasyonum­uzun kontroller­ini sağlayacağ­ız” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye