Sabah

İlk maaşlar martta alınacak

EYT düzenlemes­inde geri sayım başladı. Yasa teklifi bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülüp hızla yasalaştır­ılacak. İlk maşlar ise martta alınacak

-

MILYONLARC­A vatandaşın dört gözle beklediği emeklilikt­e yaşa takılanlar (EYT) düzenlemes­inde sonda gelindi. Yasa teklifi bu hafta TBMM

Genel Kurulu’nda görüşülüp hızla yasalaştır­ılacak. Emeklileri­n ilk maaşlarını ise mart ayında alması bekleniyor.

AK Parti, uzun süre üzerinde çalışılan EYT ile ilgili düzenlemey­i TBMM Başkanlığı’na sunmuştu. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen yasa teklifi önümüzdeki hafta salı gününden itibaren TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmey­e başlanacak.

Muhalefet partileri de sıcak baktığı için teklifin hızlı bir şekilde görüşülüp yasalaşmas­ı bekleniyor. Teklif yasalaştık­tan sonra gözler Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a çevrilecek. Erdoğan, yasayı imzalayıp Resmi Gazete’de yayınlandı­ktan sonra emeklilik başvurular­ı başlayacak.

Şubatın ikinci yarısında bu sürecin tamamlanma­sı ve vatandaşla­rın başvuru yapmaları bekleniyor. Koşulları yerine getirenler, süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet’ten başvuru yapabilece­k.

İLK MAAŞLAR MARTTA

Normal koşullarda iki hafta içinde emeklilik işlemleri tamamlanıy­or. Ancak büyük bir yığılma olacağı için süreç uzayabilec­ek.

Başkan Erdoğan, ilk maaşların şubat ayı sonunda ya da mart ayında hesaplara yatırılaca­ğını açıklamışt­ı.

255 MİLYAR MALİYET

EYT’nin etki analizine göre 8 Eylül 1999 ve bu tarihten önce sigortalar­ı başlayan 2.2 milyon kişi hemen emekli olma hakkını kazanacak. Bu kişilerin 1.7 milyonu SSK, 89 bini Bağ-Kur, 496 bini Emekli Sandığı kapsamında yer alıyor. İlerleyen yıllarda düzenlemed­en yararlanıp emekli olacakları­n toplam sayısı ise 4.8 milyonu bulacak.

Düzenlemen­in Hazine’ye toplam maliyeti ise 255 milyar lira olarak hesaplanıy­or.

 ?? ANKARA ?? Zübeyde YALÇIN
ANKARA Zübeyde YALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye