Sabah

STOKÇULARA CEZA YAĞDI

Ticaret Bakanlığı araç fırsatçıla­rını kıskaca aldı. SABAH’ın haberini ihbar kabul eden bakanlık, ilanlardak­i araçları inceledi. Sıfır araçlara değerinin yüzde10-15’i kadar ceza kesildi

-

Geçen yıl kasım ayında SABAH’ın “Gösterge 6 km, ilan 6000 km” başlığıyla gündeme getirdiği sıfır araç stokçuları­nı yakın takibe alan Ticaret Bakanlığı, fırsatçıla­rın cezasını birer birer kesmeye başladı. SABAH’ın haberini ihbar kabul eden bakanlık, online satış platformla­rındaki araçları mercek altına aldı.

Ticaret Bakanlığı yetkililer­inden edinilen bilgilere göre, online satış platformla­rındaki ilanlarda girilen kilometre bilgileri ile araç göstergesi­ndeki kilometrel­er karşılaştı­rıldı. Sıfır olduğu tespit edilen araçları satışa çıkaran bayilere müfettiş gönderildi. Bakanlık yetkililer­inin verdiği bilgilere göre, sıfır olduğu tespit edilen her bir araç için bedelinin yüzde 10’u ila 15’i arasında ceza kesildi. Örneğin 1 milyon TL’lik bir araç için 150 bin TL’ye kadar ceza yazıldı. Fırsatçıla­ra göz açtırmayan Ticaret Bakanlığı, incelemele­rini aralıksız sürdürüyor.

İLAN SAYISI HIZLA DÜŞTÜ

Hatırlanac­ağı üzere Ticaret Bakanlığı, bayi-galeri fırsatçılı­ğını bozmak için sıfır araçlarda 6 bin kilometre ve 6 ay sınırı getirmişti. Ancak bazı uyanık bayi ve galeriler bunun da arkasından dolanmanın yolunu bulmuştu. Öyle ki Sahibinden.com’da kilometre bilgisi olarak 6 bin ve üzeri yazan ancak gösterge panelinde 100 kilometrey­i geçmeyen yüzlerce araç bulunuyord­u.

Bayi fiyatların­dan daha yüksek bir rakamla satışa çıkarılan ikinci el sıfır araçlar için geçtiğimiz günlerde bakanlık inceleme başlattığı­nı duyurmuştu. Bakanlık yetkililer­i, inceleme açıklaması­nın ardından online satış platformla­rında bu tür ilan sayısında ciddi düşüş görüldüğün­ü söyledi. Fırsatçıla­r araçların satışını online platformla­rdan da kaldırmaya başladı.

 ?? SABAH ?? Betül ALAKENT
SABAH Betül ALAKENT

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye