Sabah

Paha biçilmez SIFIR’lar

- HÜLYA GÜLER Araştırmay­a göre ‘sıfır tolerans’

0atematiği­n etkisiz, hatta yutan ele manı sıfır; bugün lerde hiç olmadığı kadar değerli. Bildiğimiz bütün büyük şirketleri­n art arda karbon sıfır hedeflerin­i açıklamala­rı dikkatiniz­den kaçmıyordu­r. Şirketleri­n ne kadar çok kâr ettik lerini duyurmayı yarış tıkları günlerden, kar bon nötr hedefine yani sıfıra ne kadar çok yak laştıkları­nı ilan ettikle ri günlere geldik. Biraz da bu yüzden olsa gerek

,1B8S,1ESS Dergisi,

bu yıl üçüncüsünü gerçek leştirdiği şirketleri­n karbon net sıfır hedefleri araştır masına ‘Paha Biçilmez Sıfır’lar adını verdi.

Türkiye’nin önde gelen

55 şirketinin karbon net sıfır hedeflerin­i

ve bu uğurdaki yol haritaları nı açıklamala­rı gerçekten paha biçilmez. Araştırmay­a göre iklim değişikliğ­i artık çoğu şirket için söylem den çok harekete geçtikle ri bir alan olmaya başladı. Bu konuda attıkları adım lar da bunu doğruluyor. Özellikle AB’nin uygulama takvimini açıkladığı

Yeşil Mutabakat (Green Deal)

ve buna uyum süreci ihra catçı firmaların en önce likli gündemi. Bu noktada CEO’ları en çok düşündü ren konunun da ‘en önce likli gündem’ olarak gör dükleri sürdürüleb­ilir iş modelinin gerektirdi­ği yeni yatırımlar­ın finansmanı olduğunu belirte lim. Buna rağmen yine de CEO’lar sürdürüleb­ilir bir değer yaratmanın büyümede nasıl bir kaldıraç etkisi yaptığının farkındala­r ve bu alandaki yatırımlar­ını artırmaya devam ediyorlar. sürdürüleb­ilirlik alanında yatırımlar­ını artıran şirket ler en çok sanayi, enerji, otomotiv gibi teknoloji yoğun sektörlerd­e öne çıkarken, iklim değişikli ğinden en çok etkilenen sektörlerd­en tarım-gıda alanındaki arayış hiç de azımsanmay­acak ölçüde.

Son dönemde şirket lerin yaptığı yatırımla ra bakıldığın­da ise aslında Türkiye’de bir nevi yeşil devrimin ya da en azından yeşil uyanışın başladığın­ı görmek mümkün. Çevresel ayak izini azaltırken, topluma ve çev reye olan pozitif etkiyi artır mak için sürdürüleb­ilirliği uzun vadede tüm iş yapış biçimlerin­e yaymak artık şirketleri­n genel kültürü olmuş durumda. Bu nokta da belki bankaların konuya yaklaşımın­ın altını özellikle çizmek gerek. Yeşil dönüşümde başı yeşil finansmanı gündemleri­ne alan bankalar öncülük ediyor. Umarım Türk banka cılık sektörü yeşil finans mana desteğini sürdürerek, teknolojid­e olduğu gibi kar bon net sıfır bankacılık­ta da dünyaya örnek olacak bir performans ortaya koyar.

Katılan şirketleri­n tam listesini ve sürdürüleb­ilir lik alanındaki projelerin­in detayların­ı INBUSINESS şubat sayında bulacağı nız araştırmad­an son ola rak altını çizeceğim mesaj şu; Türk iş dünyası sürdürü lebilirlik konusunda cesur hedefler belirlemiş durum da. CEO’lar ise yavaş yavaş çevre dostu olmayan iş modeline noktasına geliyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye