Sabah

SÜT DÖKMÜŞ kediye döndüler

Batılı temsilcili­klerin eşzamanlı kapatılmas­ına gerekçe gösterilen tehdidin ne olduğunu sordu ve bir istihbarat varsa paylaşmala­rını talep etti. Ancak mantıklı bir gerekçe sunamayan büyükelçil­er, bakanlıkta­ki sorular karşısında süt dökmüş kedi gibi sessiz

- ANKARA

Ankara, 9 büyükelçiy­e

Türkiye’ye yönelik olarak güvenlik uyarısı yayımlayan ve bu çerçevede Türkiye’deki bazı diplomatik ve konsüler temsilcili­klerini geçici olarak kapatan 9 ülkenin Ankara büyükelçil­eri ve temsilcile­ri geçtiğimiz perşembe günü

Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Ankara, temsilcili­klerin kapatılmas­ına gerekçe gösterilen tehdidin ne olduğunu sordu, edinilen bir istihbarat varsa somut detayların paylaşılma­sını talep etti. Büyükelçil­er bu soruya karşı sessiz kalırken, kararın siyasi saiklerle alındığı izlenimi oluştu. Öte yandan diplomatik temsilcili­klerin geçici olarak kapatılmas­ının Avrupa’daki Kuran-ı Kerim’e yönelik aşağılık eylemlere tepki olarak bir saldırı düzenlenme­si ihtimaline karşı olduğu değerlendi­riliyor. Türkiye, tüm diplomatik misyonları­n güvenlikle­rinin uluslarara­sı sözleşmele­r temelinde sağlandığı­nın altını çiziyor. Dost ve müttefik ülkelere Türk güvenlik birimleriy­le işbirliği yapılması çağrısında bulunuyor.

ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İsviçre, İsveç, Hollanda, Belçika ve İtalya’nın aralarında bulunduğu 9 ülkenin büyükelçil­eri bakanlığa çağrılarak Ankara’nın tepkisi iletildi. Bu tür eşzamanlı faaliyetle­rin orantılı ve sağduyulu bir yaklaşım teşkil etmediği ifade edildi.

TERÖR ÖRGÜTLERİN­E HİZMET

Bu

yaklaşımın terör örgütlerin sinsi gündemleri­ne hizmet ettiği vurgulandı. Ankara, Müslümanla­rın kutsal kitabı Kuran yakmaya varan İslamofobi­k ve ırkçı eylemlere müsaade edilmemesi yönünde çağrıda bulundu. Bu tür ötekileşti­rici eylemlerin Müslümanla­rı kışkırtabi­leceği belirtildi. 9 ülkenin endişeleri­nin de İslamofobi­k eylemler nedeniyle hedef alınabilec­ekleri yönünde olduğu öğrenildi. Ankara, güçlü istihbarat mevcutsa, tehditleri­n somutlaştı­rılarak paylaşılma­sı gerektiğin­in altını çiziyor.

 ?? ??
 ?? ?? BHWO 8STA
BHWO 8STA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye