Sabah

BALON KRIZI BÜYÜYOR

-

ABD-Çin arasında gerilimi tırmandıra­n casus balon krizi büyüyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 2 Şubat’ta ABD hava sahasında Çin’e ait yüksek irtifa gözetleme balonu tespit edildiğini duyuran ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), dün de Latin Amerika üzerinde bir başka Çin casus balonu uçtuğunu bildirdi. Washington, balonun “istihbarat amaçlı” olduğunda ısrar ederken, Çin, hava aracının bir meteoroloj­i balonu olduğunu ve hava koşulların­dan ötürü sürüklendi­ğini savundu. Ancak bu açıklama Pentagon’u tatmin etmedi ve gerilimin tırmanması­nı engelleyem­edi. Söz konusu casus balon, iki ülkenin aralarında­ki rekabetin çatışmaya dönüşmesin­i önleyecek adımları ele almasının beklendiği bir dönemde yeni krize sebep oldu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 5-6 Şubat’ta

Pekin’e yapacağı ziyareti erteledi. Eylemi sorumsuzca tanımlayan Blinken, “Çin’in tam da planlanan seyahatimd­en önce bu adımı atması, yapacağımı­z kapsamlı görüşmeler­e zarar verdi” dedi.

ÇİN: ABD İMAJIMIZI LEKELEDİ

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, balonun mücbir sebeplerde­n dolayı rotasından çok saptığı kaydedildi. Açıklamada, “Herhangi bir egemen ülkenin toprakları­nı veya hava sahasını ihlal etme niyetimiz yok ve asla ihlal etmedik. ABD’deki bazı politikacı­lar ve medya, onu Çin’e saldırmak ve karalamak için abarttı. Çin tarafı buna şiddetle karşı çıkıyor” denildi.

Çin’in balonun ABD hava sahasına girmesinin niyet edilmediği­ni vurgulamak için 2 kez “fors majör” (zorlayıcı sebepler) ifadesini kullanması dikkati çekti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye