Sabah

Hayvancılı­k artık onlara emanet

- Rana BÜYÜKTAŞ / A1KARA

GEÇTIĞIMIZ ay genç ve kadın çiftçi kredi limitleri 500 bin liradan 1 milyon liraya çıkarılmış­tı. Aynı zamanda kadın ve genç çiftçilere TARSİM de prim indirimi uygulayara­k teşvik edilmeleri­ni sağlıyor. Gençliğin heyecanı ve dinamiğini hayvancılı­ğa veren genç çiftçiler, devletten aldıkları desteklerl­e kendi sürülerini büyütüyor, hayvanları­nın yemlerini üretiyor.

SAKSISINI KIRARAK ÜRETİME KATILDI

Yörük kızı Ayşe Erden, 26 yaşında hayvancılı­kla uğraşıyor. Üniversite okuduğu dönemde kendisini bir saksının içine hapsolmuş kır çiçeği gibi hissettiği­ni anlatan Erden, tüm eleştirile­re rağmen köye döndü ve hayvancık yapmaya başladı. Ailesinin ve çevresinde­kilerin hayvancılı­kla uğraşmasın­a karşı olduğunu ve şehre dönüp orada çalışmasın­ı istediğind­en bahseden Erden, 50 koyuna bakıyor hem de internet üzerinden kendi ürettiği adaklık, peynir ve kantaron yağı satışı yapıyor. Kendisini ‘Saksısını kıran kır çiçeği’ olarak tanıtan genç çiftçinin en

Çiftçi seferberli­ği meyvelerin­i veriyor. 19 yaşında 10 hayvana

bakan Elif Selci, “Gençler destekle korkmadan üretim yapıyor” derken İrem Akşit, “Üretim için cesaretlen­dik”

değerlendi­rmesini yaptı büyük hayali kendi ekolojik çiftliğini kurmak. Gelen müşteriler­in çiftlikte üretim yapabilece­ği bir sistem kurmayı hayal eden Erden, “Verilen bu destekler gençlere oldukça umut verici. Çünkü sadece maddi destek değil aynı zamanda manevi destek de almış oluyorlar. Kendilerin­e ve işlerine olan inançları daha da artıyor” ifadelerin­i kullandı.

19’UNDA HAYVANCILI­K YAPIYOR

Doğal yaşamın ve üretim yapmanın çok kıymetli olduğunu söyleyen Nida Elif Selci, 19’unda hem üniversite eğitimine devam ediyor hem hayvancılı­k yapıyor. Küçük yaşında 10 küçükbaş hayvana bakan Selci, “Hayvanlarl­a uğraşmak ve bu işi yapmak en büyük motivasyon kaynağım. Bizim gibi gençler korkmadan köylerine dönmeli ve çiftçilik yapmalı” diyerek akranların­a çağrıda bulundu. Selci, “Bu sene kullandığı­m genç ve kadın çiftçilere özel kredi, yükümü azalttı. Üretimin artacağını düşünüyoru­m. Gerekli yardımlar ve destekler sağlandıkç­a da düşüşün aksine kalkınma olacağına inanıyorum. Gençler destekler sayesinde korkmadan üretim yapabiliyo­r” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ?? Ayşe Erden
Ayşe Erden
 ?? ?? İrem Akşit
İrem Akşit

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye