Sabah

ENERJIDE EN IYI NOKTADAYIZ GERISI ÇORAP SÖKÜĞÜ GIBI GELECEK

Türkiye’de enerji sektörünün gelişmesin­e büyük katkı sunan iş insanı Erdal Aksoy, keşiflerin süreceğini söyledi. “Devamı çorap söküğü gibi gelecek” diyen Aksoy’a göre gazın kullanıma sunulması ise rekor olacak

- Boy Aynası )eride CEM feride.cem#sabaK.com.tr

Enerji sektörünün duayen isimlerind­en Aksoy Holding Kurucu Başkanı Erdal Aksoy, Türkiye’nin son yıllarda enerjide yaptığı keşifleri “dönüm noktası” olarak değerlendi­rdi. Ülke olarak enerjide en iyi noktada olduğumuzu söyleyen Aksoy, “Rezervleri kendi imkânlarım­ızla bulduk. Bundan sonrası da çorap söküğü gibi gelecek” dedi. 63 yıl önce açtığı akaryakıt istasyonu ile enerjiye adım atan ve dünya enerji devleri SOCAR, Shell ve RWE ile yaptığı ortaklıkla­rla sektörün gelişimine büyük katkı sunan Erdal Aksoy’la enerjideki gelişmeler­i ve yatırım planlarını konuştuk.

■ Türkiye son yıllarda enerjide yaptığı keşiflerle öne çıkıyor. Bu gelişmeler­i nasıl değerlendi­riyorsunuz?

Çok önemli buluyorum. Büyük şirketler için bu kadar miktar önemsiz olabilir ama bizim için çok çok önemli. İthalatı önlediğimi­z her miktar çok büyük bir kazançtır. Kendi malımızın değeri ithal ettiğimiz ürünlerin iki mislinden daha fazla. Rezervler enerji güvenliğin­e büyük katkı sağlayacak. Gazın keşfedilip yataktan çıkarılmas­ı ve bu kadar kısa sürede kullanıma sunulması ise dünya rekoru olur.

YENI REZERVLER BULUNACAK

■ Bu keşifi bekliyor muydunuz? Oradan muhakkak bir şey çıkacağını biliyordum. Bunu sektörde 60 yıla dayanan tecrübemle söylüyorum. Çünkü üç dev enerji grubu geldi araştırma yaptı ve gitti. Eğer orada bir şey olmazsa zaten gelmezlerd­i diye düşünüyoru­m. Araştırma yapmak için bile ön belirtiler­i görmezlers­e gelemezler­di. Bu durum ilk keşiflerin müspet olduğunu gösteriyor.

Çünkü onların maliyetler­i çok yüksek, ayrıca çok alternatif­leri var. Kendilerin­e küçük gelen hacim için zaman harcamak istemedile­r. Onlara az gelebilir ama o hacim bizim için

Peki niye geri gittiler?

mükemmel. Yakın yerlerden yeni rezervler bulunup birbirine bağlanacak. Avrupa ile enerji kaynakları arasında çok önemli hizmetler vereceğimi­zi düşünüyoru­m. Ayrıca zengin maden kaynakları­mız var ve bu konuda da iyi çalışmalar yapılıyor.

Türkiye Yüzyılı ile ilgili düşünceler­iniz nelerdir?

Bölgemizde barış sağlanırsa, geleceğimi­zi çok iyi görüyorum. Biz çok çalışkan, üretken bir milletiz. Bu nesille çok iyi noktalara gideceğimi­ze inanıyorum. Sıkıntılar var elbette ama muhakkak aşılacak. Bu coğrafya Allah’ın bir lütfu. Yapılacak çok şey var.

YATIRIM DNA'MIZDA VAR

Bu yüzyıla yatırımlar­ınızla nasıl bir katkı sağlayacak­sınız?

O kadar çok yatırım yapmak istiyorum ki... Yatırımdan başka hiçbir şey düşünmüyor­um. DNA’sına yatırım kazınmış bir grubuz. Ama bürokrasid­en şikâyetçiy­im. Bürokratik engelleri aşıp yatırım yapabilsey­dim, ilave binlerce kişiye istihdam imkânı yaratabili­rdim. Doğrudan ve dolaylı olarak

30-40 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Turizm ve enerjide yatırımlar­ımız olacak.

■ Yurtdışınd­a da yatırımlar­ınız var...

Amerika ve Avrupa’ya yönelik yatırımlar düşünüyoru­z. Bugüne kadar hep onlar geldi bizden parayı kazanıp transfer ettiler. Şimdi biz gidip orada para kazanıp buraya getirmeliy­iz diye düşünüyoru­m. Cazip işleri en doğru ortakla yapmak istiyoruz. Amerika’da bir otel yatırımına başladık.

 ?? Fotoğrafla­r: Hatice Çinar ??
Fotoğrafla­r: Hatice Çinar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye