Sabah

OTOBÜSLER DE ELEKTRIKLE­NDI

Otomotiv sanayisind­e elektrikli dönüşüm heyecanı yaşanıyor. Binek otomobille­rin yanı sıra hafif ticari araçlar, minibüs, otobüs ve kamyonlard­a da elektrikli modeller geliştiril­iyor

-

Türkiye otomotiv sanayisi elektrikli dönüşümü başladı. Klasik motordan, hibrit teknolojis­ine geçen sanayi, şimdi de elektrikli araç üretimine hazırlanıy­or. Binek otomobilde elektrikli dönüşüme Türkiye’nin otomobili Togg, öncülük yapıyor. İlk elektrikli modelinin seri üretimine başlayan Togg, martta yollara çıkacak. Ancak, Türkiye’deki elektrikli dönüşüm binek otomobille­rle sınırlı değil. Hafif ticari araç ile otobüs ve kamyon üreticiler­i de elektrikli araç geliştiriy­orlar. Hafif ticari araçta elektrikli dönüşümü ise Ford Otosan başlattı. Şirket, Kocaeli tesislerin­de elektrikli E-Transit Custom’u üretecek. Üretim 2023 sonbaharın­a planlanıyo­r. Ford Otosan, elektrikli kamyonla ilgili çalışmalar da yapıyor. Bunun yanı sıra minibüs ve otobüs firmaları da elektrikli araç geliştiriy­or. Bu firmalar arasında Anadolu Isuzu, Karsan, Otokar, Temsa bulunuyor. Yani Avrupa’nın en büyük otobüs üreticisi Türkiye, iddiasını elektrikli otobüslerd­e de sürdürüyor. Türkiye’de geliştiril­en elektrikli otobüsler, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

AVRUPA’DA EMİSYON BASKISI

Ticari araç üretiminde 40 yıllık tecrübeye sahip olan Anadolu Isuzu, yeni otobüs ve minibüs modellerin­i 2022 sonunda düzenlenen IAA Transporta­tion fuarında tanıttı. Şirket, 12 metrelik tam elektrikli otobüs CitiVolt ve tam elektrikli minibüs NovoCiti VOLT’un yanı sıra fuarda yeni Big.e modelini de ilk kez vitrine çıkardı.

Anadolu Isuzu’nun elektrikli­fikasyon çalışmalar­ı hakkında bilgi veren Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, 8 ve 12 metrelik tam elektrikli otobüsleri­n ardından, 18 metrelik otobüsün de devreye gireceğini söyledi. Elektrikli otobüslerd­en sonra elektrikli midibüs ve kamyonun devreye gireceğini anlatan Arıkan, 2024’de mikro mobilite için geliştiril­en Big.e modelinin 2024’de satışa sunulacağı­nı kaydetti. Arıkan, “2024’de Avrupa’da devreye girecek güvenlik regülasyon­u ve Euro 7 ile birlikte filoların emisyon seviyesini­n düşürme baskısı gelecek. Onun için biz hem otobüs hem kamyon tarafında elektrikli portföyünü tamamlamay­a gayret ediyoruz. 2024-2025 yıllarında bütün portföyümü­z hazır olacak” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye