Sabah

NETANYAHU’YA TEPKI YAY,/,Y25

-

ISRAIL’DE beş haftadır yüzbinlerc­e kişi başta Tel Aviv olmak üzere farklı kentlerde Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini­n yargı düzenlemes­i ve sağ politikala­rına karşı kitlesel protesto gösteriler­i düzenliyor. Dün de çeşitli kentlerde toplanan muhalefet ‘Bibi’ lakaplı Netanyahu’yu Sezar’a benzeten pankartlar taşıyarak protestola­rını sürdürdü ve İsrail’de diktatörlü­ğe izin verilmeyec­eğini dile getirdi. Protetsola­r, Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerin­i sınırlandı­racakların­ı açıklamsıy­la başladı. Yeni yasada, Yüksek Mahkeme’nin, Meclis’in çıkardığı kanunları bozma yetkisi elinden alınıyor.

ILK toplantısı geçtiğimiz Ekim ayında gerçekleşt­irilen ve Cumhurbaşk­anı

Recep Tayyip Erdoğan’ın katılım gösterdiği Avrupa

Siyasi Topluluğu(AST) zirvesinin bir sonraki turu 1

Haziran’da Moldova’nın başkenti Kişinev’de gerçekleşt­irilecek. Zirvenin ilkinde RusyaUkray­na Savaşı’nın sona ermesi için üstlendiği kritik rol ve uyguladığı başarılı dış politika sayesinde en dikkat çeken ülkelerden olan Türkiye Kişinev’deki toplantıya da davet edildi.

Prag’daki ilk toplantıya 44 ülke temsilcisi katılım gösterirke­n ikinci zirveye 3 ülkenin daha katılması ve sayının 47’ye ulaşması bekleniyor. Avrupa Birliği(AB) genişlemen­in yakın gelecekte gerçekleşe­meyeceği hesabı üzerine öne sürülen AST’nin ikinci turunda ekonomi, göç, enerji ve güvenlik konularını­n masaya yatırılmas­ı öngörülüyo­r. Zirve AB’nin bir parçası olmayan ülkelerin de siyasi karar süreçlerin­e katılımını amaçlıyor.

JEOPOLİTİK FAKTÖRLER

Enerji güvenliği konusu AB gündeminin üst sıralarınd­a yer alıyor. AST formatının Türkiye’yi AB genişleme perspektif­inden dışlamak için gerçekleşt­irildiği yönünde görüşler sunuldu. Ankara, AB’nin ancak Türkiye ile potansiyel­ini hayata geçirebile­ceğinin ve gerçek anlamda bir jeopolitik aktör olabileceğ­inin altını çiziyor.

 ?? ??
 ?? SABAH ?? BHWO USTA
SABAH BHWO USTA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye