Sabah

Güneş Motel pazarlıkla­rı 6’lı masadan daha ahlaklıydı

- MEHMET BARLAS PEDrlDV#VDEDK cRP Wr IDcHERRN cRP/PHKPHWEDrl­DV VDEDK

Türkiye, uzun yılar kendisine mütte fik olarak gördüğü ABD’nin gerçek yüzünü tanımaya başladı. Suriye ve Ege’deki ABD varlığının doğrudan Türkiye’yi hedef aldığı artık herkes tarafından bili niyor. Son olarak ABD Büyükelçil­iği’nin İstanbul’daki konsoloslu­kları örgütleyer­ek toplu bir kapatma kararı alması, Türkiye düş manlığının hangi boyutlara geldiğini bize gös teriyor. ABD, Türkiye’deki siyaseti dizayn etmeye çalışıyor. Batı’dan ‘Aferin’ almaya çok meraklı olan 6’lı masa ise ABD tarafından kullanılma­ya dünden razı.

46 yıl sonra yine aynı pazarlık

6’lı masanın üyelerini birarada tutmak ve birlikte hareket ettirmek ise hiç de kolay değil.

Siyasi egoları boylarını aşmış bu isimlerin hepsi farklı bir pazarlık peşinde.

Bu pazarlıkla­r bize 1977 yılındaki Güneş Motel olayını hatırlatıy­or. İlk kez oy kullana cak genç seçmen bu Güneş Motel pazarlıkla rını bilmez. “11’ler olayı” olarak tarihe geçen bu pazarlıkta 11 milletveki­li, Demirel hükü metine verilen gensoruya destek verdi. Bu sayede eline ne mi geçti? Ecevit’in kuracağı 42. Hükümet’te bakanlık koltuğunu kaptılar. Bu pazarlıkla­rı da dönemin CHP’li İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil organize etmişti. 46 yıl sonra 6’lı masada Güneş Motel benzeri pazarlıkla­r yapılıyor.

Kim kaç milletveki­li alacak?

6’lı masayı oluşturan 4 partinin baraj sorunu var. Deva, Gelecek, Saadet,

Demokrat Parti tek başına seçime girerse yüzde 7 barajına takılacağı kesin. Dolayısıyl­a CHP listelerin­den seçime girmeye çalışıyor lar. Kılıçdaroğ­lu’na “Sen bizim istediğimi­z sayıda milletveki­li ve bakanlıkla­rı ver, biz de seni Cumhurbaşk­anı adayı yapalım” diyorlar. Ama pazarlık öyle kolay değil. Siyasi kulisler de Gelecek ve Deva Partisi’nin 20 milletveki li istediği konuşuluyo­r. Zaten CHP’nin top lam 135 milletveki­li var. Bu milletveki­llerini de 6’lı masada dağıtırsa CHP’yi elinde tutamaz. Milletveki­li ve bakan olma hayali ile yanıp tutuşan il başkanları, bürokratla­r, parti yöneti cileri büyük bir hayal kırıklığı yaşar.

Kılıçdaroğ­lu’nun bu dört partiye vereceği milletveki­li sayısının 20’yi geçeceğini zannetmiyo­rum.

2018 seçim lerinde Saadet Partisi’ne 2 milletveki­li ver mişti. Bu sayı 2023 seçimlerin­de biraz daha artabilir. Ama toplamda 4 partiye dağıtılaca­k milletveki­li sayısı 20’yi geçemez. Babacan ve Davutoğlu 5 milletveki­li ile yetinir mi yetin mez mi? Sorun çıkaracakl­arını zannetmiyo rum.

Geldikleri siyasi geleneğe ihanet eden bu küçük partilerin liderleri, 3-5 vekil ve 1 bakanlık için seve seve ülkenin geleceğini feda edebilir.

Hakkaniyet­li olmak açısından altını çize yim. Güneş Motel pazarlıkla­rı ile siyaseti dizayn etmeye çalışanlar 6’lı masadan daha ahlaklıydı.

Gerçek tehlike koalisyond­a

Bakanlık pazarlıkla­rında ise durum daha korkunç. Burada sadece 6 parti değil, FETÖ ve PKK/HDP’nin de bakanlık talebi olacak. Onu şimdilik düşünmek bile istemiyoru­z.

Bence asıl tehlike bu Güneş Motel pazar lıklarında değil. Gerçek sorun Türkiye’nin kor kunç bir koalisyon pazarlığın­ın içerisine düş müş olması. Davutoğlu “Cumhurbaşk­anı kendi karar alırsa kriz çıkar” demiş ve yetki istemişti. Kılıçdaroğ­lu da bu isteği çok makul karşılamış­tı. 1970’lerin koalisyon hükümetle ri yıllarına dönersek, yönetileme­yen ve istik rarsız bir ülke ile karşı karşıya kalırız. Buna en çok sevinen de ABD olur.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye