Sabah

Laf değil iş zamanı

- MELİH ALTINOK meliK.altinRk#saEaK.cRm.tr

Pazartesi sabah .1 ’de 1 ilimizde yaşa nan şiddetli depre min ardından ülke ce yaşadığımı­z şoku hâlâ atlatabilm­iş değiliz.

Bu yüzden başı mıza nasıl büyük felaket geldiğini tahayyül bile edemiyoruz.

Aynı noktada peşi sıra gelen 8 büyüklüğün­e yakın sarsıntıla rın birbirinde­n bağımsız olması gibi deprem literatürü­nde ben zeri olmayan bir afetle karşı kar şıyayız.

Alanında uzman yabancı bilim adamlarını­n “dünyanın en büyük deprem felaketler­inden” demeleri boşuna değil.

Depremin 7rkiyeªyi metre yerinden oynattığı nı söyleyen İtalyan sismolog Carlo Doglioni olağanüstü durumu şöyle tarif ediyor:

“Sarsıntını­n en az üç metrelik bir yer değiştirme­yle 150 kilometre boyunca etkin olduğunu biliyoruz. Her şey sadece birkaç saniye içinde oldu ve 7.87.9 büyüklüğün­deki bu depremin civara yayılmasın­a sebep oldu.”

İtalyan bilim adamı “sıradı şı” depremler sonrası tehlike nin ve bilinmezli­ğin devam etti ği konusunda da uyarıyor:

“Bir kayma hareketin den bahsediyor­uz, fay düzle mi dikeydir. Bu nedenle deprem sırasında, blokların yatay olarak yer değiştirdi­ği gözlemlenm­iştir. Birbirine göre bağımlı bir şekil de hareket eden iki fay sınırı. Başka bir deyişle, sanki Türkiye güneybatıy­a, Arabistan kuzey doğuya kaymış gibi. Alarm veril memiş olması, fay hattındaki hareketlil­iğin yeniden canlandı rılamayaca­ğı anlamına gelmez.”

Evet, pek çok ülkenin yüzöl çümünden daha fazla bir alana yayılmış, 13 milyondan fazla insanı etkileyen bir kâbustayız. İşimiz çok zor.

Şimdi bize, mecazen değil gerçek anlamda da deprem devam ederken lazım olan sım

sıkı kenetlenme­k.

Tüm enerjimizl­e bugün kri tik üçüncü gününe giren arama kurtarma çalışmalar­ına odak lanmak.

Ve tabii ki depremden kur tulan milyonlarc­a insanların tedavi, su, yiyecek ve barınma gibi asgari ihtiyaçlar­ının karşı lanması için çalışmak.

Artık elimizden ne geliyorsa. Tıpkı söylenerek, yakına rak, sosyal medyada hiç de zamanı olmayan ağız dalaş larına girerek organizasy­o nu zorlaştırm­ak yerine kan merkezleri­nde, yardım top lama noktaların­da kuyruk lar oluşturan milyonları­n yaptığı gibi.

Merak etmeyin, eksikle ri, bürokrasid­eki organizasy­on hatalarını, geriye dönük suçları, günahları konuşmak için nasılsa zamanımız olacak.

 ?? ??
 ?? ?? İtalyan sismolog Carlo Doglioni
İtalyan sismolog Carlo Doglioni

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye