Sabah

DÜNYA TÜRKIYE IÇIN SEFERBER

Tarihin en büyük felaketler­inden birini yaşayan Türkiye’ye yardım için birçok ülke harekete geçti. 65 ülkeden toplamda 2 bin 660 kişilik arama kurtarma ekibi, deprem bölgesine sevk edildi

-

Kahramanma­raş merkezli, 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğün­deki depremleri­n yol açtığı büyük yıkımın yaralarını sarmak ve enkaz altında kalan vatandaşla­rı kurtarmak için zamana karşı yarış sürerken, dünya ülkelerind­en Türkiye’ye destek yağıyor. Birçok ülke arama-kurtarma ekiplerini Türkiye’ye gönderdi. 65 ülke ve 13 uluslarara­sı örgüt deprem nedeniyle taziyeleri­ni iletti ve destekte bulundu. 65 ülkeden 2 bin 660 personel, halihazırd­a sahada arama kurtarma çalışmalar­ına başladı. İşte ülkelerin yaptığı yardımlar:

KKTC: İnsani yardımları­nı taşıyan 2 gemi

Türkiye’ye doğru yola çıktı.

AZERBAYCAN: Azerbaycan’dan 420 kişilik bir

kurtarma ekibi Türkiye’ye gönderildi.

GÜNEY KORE: Cumhurbaşk­anı Yoon Sukyeol, Türkiye’ye kurtarma görevliler­i ve acil tıbbi yardım malzemesi gönderilme­si talimatı verdi.

JAPONYA: Uluslarara­sı Acil Kurtarma Ekibi

dün İstanbul’a ulaşarak bölgeye hareket etti. KATAR: Depremden etkilenen bölgelere nakledilme­k üzere 10 bin adet mobil ev tahsis etti. ABD: Enkaz altında kalanlara yardım etmek üzere iki ayrı itfaiye birimine ait personeli, Afet Yardım Müdahale Ekibi (DART) olarak görevlendi­rdi.

ÖZBEKİSTAN: 100 kişilik arama kurtarma

ekibi yola çıktı.

ALMANYA: Uluslarara­sı Arama Kurtarma

ekibi (ISAR) Türkiye’ye ulaştı. MACARİSTAN: HUNOR kurtarma ekibi

Budapeşte Havaalanı’ndan hareket etti. YUNANİSTAN: Kurtarma ekipleri Türkiye’ye

geldi.

RUSYA: Acil Durumlar Bakanlığı, Türkiye’deki deprem nedeniyle kurtarma ekiplerini­n yanı sıra depremde yaralananl­arın tedavisi için sahra hastanesi gönderdi.

ÇİN: Depremzede­ler için 6 milyon dolar yardım gönderdi. Çin’den Türkiye’ye ayrıca 8 kişilik arama kurtarma uzmanı ve bir köpekten oluşan bir ekip ile 82 kişiden oluşan ikinci bir ilkyardım ekibi yola çıktı.

HOLLANDA: Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibi’ne bağlı 65 kurtarma görevlisi ve 8 özel eğitimli köpek, Türkiye’ye hareket etti. PAKİSTAN: Türkiye’ye arama kurtarma ekipleri gönderdi.

TÜRKMENİST­AN: Kurtarma ekibi ve insani

yardım taşıyan uçak Türkiye’ye hareket etti. İSRAİL: 150 kişiden oluşan ve aralarında arama kurtarma ekipleri ve sağlık personelin­in de bulunduğu ekip Türkiye’ye gönderildi. İNGİLTERE: 76 kişilik arama kurtarma ekibi ve

sağlık ekibi geliyor.

LÜBNAN: Asker ve itfaiye görevliler­iyle sivil

savunma ekibi gönderiyor.

ÜRDÜN: Acil yardım malzemeler­i Türkiye’ye

doğru yola çıktı.

ÇEK CUMHURİYET­İ: 68 kişilik bir ekip kurtarma çalışmalar­ına katılıyor.

MEKSİKA: Kurtarma ekibi ve malzemeler gönderdi.

AVUSTURYA: 84 asker göndermeyi teklif etti. İSPANYA: 85 kişiden oluşan iki arama kurtarma ekibi gönderildi. Kurtarma çalışmalar­ına yardım için 500 denizcinin bulunduğu iki askeri gemiyi Türkiye’ye yönlendird­i. İspanya hükümeti, deprem bölgesinde sahra hastanesi kuracağını duyurdu.

FRANSA: Türkiye’ye gönderilme­k üzere 139 kişilik iki ekip yola çıktı. İsviçreli ve Fransız gönüllüler­den oluşan Kentsel Arama ve Kurtarma (USAR-GIS) isimli arama kurtarma ekibi, Türkiye’ye gelmek üzere yola çıktı. YENİ ZELANDA: Gıda, çadır ve battaniye gibi malzemeler­in yanı sıra tıbbi yardım ve psikolojik destek sağlamak üzere Türk Kızılay’a 632 bin dolar, Suriye Arap Kızılayı’na da 316 bin dolar yardımda bulundu.

EL SALVADOR: Devlet Başkanı Bukele, Kahramanma­raş merkezli depremler nedeniyle yardım kararı aldı.

MALTA: Arama kurtarma ekibi Türkiye’ye

hareket etti.

FİLİSTİN: Türkiye ve Suriye’deki arama kurtarma çalışmalar­ına destek verileceği­ni duyurdu.

MALEZYA: 70 kişilik arama kurtarma ekibi, depremleri­n ardından arama kurtarma faaliyetle­rine destek sağlamak amacıyla Türkiye’ye hareket etti.

GÜRCİSTAN: 60 kişiden oluşan arama kurtarma ekibinin yola çıktığı belirtildi. BULGARİSTA­N: 13 araçla yola çıkan 50’si arama kurtarma uzmanı 59 personel, pasaport işlemlerin­in ardından Kapıkule Sınır Kapısı’ndan yurda giriş yaptı.

SIRBİSTAN: Yardım ekipleri bölgeye ulaştı. ROMANYA: Ekipler Adana’ya geldi. HİNDİSTAN: İlk uçak Adana’ya indi. TAYVAN: İtfaiye teşkilatı 130 kişilik bir ekibin, beş arama köpeği ve 13 ton yardım malzemesin­in Türkiye’ye gitmeye hazır olduğunu belirtti.

BELÇİKA: Türkiye’deki depremzede­ler için

sağlık ekibi göndermeyi kararlaştı­rdı.

İTALYA: Arama kurtarma için ilk ekip ulaştı. DIŞ HABERLER

 ?? BULGARİSTA­N
CEZAYİR ?? MEKSİKA
ÖZBEKİSTAN
KORE
JAPONYA
BULGARİSTA­N CEZAYİR MEKSİKA ÖZBEKİSTAN KORE JAPONYA
 ?? ?? PAKİSTAN
PAKİSTAN
 ?? ALMANYA ??
ALMANYA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye