Sabah

24 saat geçmeden ödeme yapıldı

Deprem bölgesinde­ki 10 ilde konutların yüzde 43’ünün sigortası bulunurken, DASK 24 saat geçmeden ilk tazminat ödemesini yaptı

-

Türkiye tarihinin en büyük deprem faciasında yaraların hızlı şekilde sarılması için adeta seferberli­k ilan edilirken Doğal Afetler Sigorta Kurumu (DASK) ihbarları da alınmaya başladı. Mücbir sebep ilan edilen 10 ilde konutların sadece yüzde 43’ü sigortalı iken depremin üzerinden 24 saat geçmeden ilk tazminat ödemesi yapıldı. Bugün itibarıyla görevlendi­rilen bağımsız eksperler ve inşaat mühendisle­rinden oluşan ekipler tüm bölgelerde incelemele­re başlayacak.

10.9 MİLYON SİGORTA

Depreme karşı en güçlü finansal önlemlerin başında zorunlu deprem sigortası geliyor. DASK verilerine göre Türkiye’de 20 milyon konut bulunuyor, bunların 10.9 milyonu yani yüzde 55’i sigortalı. Depremden büyük hasar gören 10 ilde 2 milyon 175 bin konut DASK kapsamında iken, yaklaşık 1 milyon

250 binin sigortası bulunmuyor. Gaziantep yüzde 65, Kilis yüzde 60, Malatya yüzde 54.4, Kahramanma­raş yüzde 54 sigorta oranı ile ilk sıralarda yer alıyor. Sigortalıl­ık oranının en yüksek olduğu Gaziantep’te yaklaşık 340 bin konutun sigortası bulunuyor.

DASK tarafından verilen azami teminat tutarı Kasım 2022 itibarıyla bütün yapı tipleri için 640 bin lira olup, teminat tutarının hesaplamas­ında yıkılan meskenin yeniden inşa maliyeti dikkate alınıyor. Sigortalın­ın teminat tutarının azami teminat tutarını geçmemesi şartıyla meskenleri­n büyüklüğün­e ve yapısını göre hesaplanıy­or. Konutun değeri azami teminat tutarını geçerse aşan bölüm için ek teminat alınabiliy­or.

ZARARLARI KARŞILIYOR

Zorunlu deprem sigortası, depremin meydana getirdiği maddi zararları karşılıyor. Bu sigorta kapsamında, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazla­r üzerinde mesken olarak inşa edilen binalar, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında­ki bağımsız bölümler, bu binaların içindeki ticarethan­e, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler, doğal afetler nedeniyle devletin yaptırdığı meskenler güvenceye alınıyor.

 ?? ?? +D]DO ATEŞ
ANKARA
+D]DO ATEŞ ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye