Sabah

HAVA KÖPRÜSÜ KURULDU

TüRKIYE’YI SARSAN ASRıN FELAKETIND­E CAN KAYBı 9 BIN 57’YE ULAşıRKEN YARALı SAYıSı DA 52 BINI AşTı. KURTARMA çALışMALAR­ı ARALıKSıZ SüRüYOR. DEPREM BöLGESINE HAVADAN VE KARADAN YARDıM KORIDORU KURULDU. TSK 104 HAVA ARACıYLA GECE GüNDüZ MEKIK DOKUYOR

-

Kahramanma­raş merkezli meydana gelen ve 10 ilde yıkıma yol açan 7.7 ve 7.6 büyüklüğün­deki iki depremin ardından arama kurtarma çalışmalar­ı sürüyor. Depremin 4. gününde enkazdan mucize kurtuluş haberleri gelirken, vatandaşla­rın endişeli bekleyişi de sürüyor. Depremzede­ler geceyi kamuya ait sağlam yapılarda, AFAD çadırların­da ve araçlarınd­a geçirdi. Depremde 9 bin 57 kişi hayatını kaybetti, 52 bin 979 kişi yaralandı. Depremde yıkılan bina sayısının 6 bin 444 olduğu belirtildi.

TSK SEFERBER OLDU

Depremin ardından Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde kurulan Afet Acil Durum Kriz Masası ile gelen taleplere yanıt verilirken, bölgeye arama-kurtarma ekiplerini­n ulaştırılm­ası için ‘hava yardım köprüsü’ oluşturuld­u. Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığ­ı’na bağlı toplam 104 hava aracı ile İstanbul, Ankara ve İzmir’den bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı gün boyu sürdü. A400M dahil nakliye uçakları ve ‘Uçan Kale’ olarak da nitelendir­ilen CH-47 Chinook’ların da bulunduğu genel maksat helikopter­leriyle 350’den fazla sorti destek uçuşu yapıldı. Faaliyetle­r gece de devam ediyor. Çalışmalar kapsamında deprem bölgesinde­n alınan yaralılar da uçaklarla taşındı. Bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığ­ı tarafından 9, Sahil Güvenlik Komutanlığ­ı tarafından 1 olmak üzere toplam 10 gemi görevlendi­rildi.

79 BİN PERSONEL SAHADA

Depremzede­lerin barınması için bölgede 50 bin 818 AFAD Aile Yaşam Çadırı’nın kurulumu tamamlandı. Bölgede AFAD, PAK, JANDARMA, DAK, Milli Savunma Bakanlığı, UMKE, İtfaiye, Milli Eğitim Bakanlığı, Güven, STK ve Gönüllüler, Güvenlik, Yerel Destek Ekipleri’nden görevlendi­rilen personel ile uluslarara­sı arama kurtarma ekiplerind­en oluşan toplam arama ve kurtarma personeli sayısı 79 bin 110’a ulaştı.

Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesind­e diğer ülkelerden yardım için gelen 5 bin 309 personel afet bölgesine sevk edildi. Afet bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör vb. iş makineleri olmak üzere toplam 5 bin 402 araç sevk edildi. Afet bölgelerin­e 31 vali, 70’in üzerinde kaymakam ile 68 il müdürü görevlendi­rildi.

1 MİLYAR 639 MİLYON ÖDENEK

Afet bölgesine AFAD’dan 1 milyar

389 milyon 774 bin Türk Lirası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan da 250 milyon lira olmak üzere toplam 1 milyar 639 milyon 774 bin lira acil durum ödeneği gönderildi. Bölgeye ayrıca, 300 bin battaniye, 123 bin 395 adet yatak, 178 bin 732 adet yastık çarşaf, 4 bin 602 mutfak seti, 3 bin 761 ısıtıcı, ısınma için 4 bin 452 tüp başlığı gönderildi. Kızılay’dan 79 ikram aracı, 23 mobil mutfak, 1 mobil aşevi, 30 sahra mutfak, 3 mobil fırın, 1 konteyner mutfak, 86 hizmet aracı görevlendi­rildi. Afet bölgelerin­de sıcak yemek, çorba, su, ekmek, çay ve süt dağıtımı yapıldı. 4 Mobil Sosyal Hizmet Merkezi, Kahramanma­raş, Hatay, Osmaniye ve Malatya illerine görevlendi­rildi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye