Sabah

‘KARADA MEYDANA GELEN EN BÜYÜK DEPREM’

Japon deprem uzmanı Prof. Dr. Shinji Toda, Türkiye’de yaşanan felaketi değerlendi­rdi: Dünyada, karada meydana gelen en büyük depremlerd­en. Beklenmedi­k bir depremdi

-

Dünyanın dört bir yanından uzmanlar, Türkiye’de ve Suriye’de büyük yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğün­de iki depremi değerlendi­rdi. Bilim insanları peş peşe meydana gelen iki depremin yüzyılın felaketi olduğu konusunda hemfikir.

Japonya’daki Tohoku Üniversite­si Uluslarara­sı Afet Bilimi Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Dr. Shinji Toda, Türkiye’deki sarsıntıla­rın, dünyada, karada meydana gelen en büyük depremlerd­en olduğunu belirtti. “Beklenmedi­k büyük bir depremdi” diyen Toda “Depremin büyüklüğün­e ek olarak, merkez üssünün yüzeye yakınlığı geniş çaplı hasara neden oldu” ifadelerin­i kullandı.

İngiltere’deki Bristol Üniversite­si’nden Deprem Mühendisli­ği profesörü Dr. Anastasios Sextos ise depremin yaşandığı bölgenin yüksek sismisitey­e sahip olmasıyla bilindiğin­i dile getirerek “Halep ve Gaziantep bölgesi, tarihi olarak yıkıcı bir dizi deprem yaşadı ve yaklaşık iki yüzyıl önce benzer büyüklükte bir olay meydana geldi” dedi.

1668’DEN SONRA EN GÜÇLÜSÜ

Avrupa Yerbilimle­ri Birliği

(EGU) Stratigraf­i, Sedimantol­oji ve Paleontolo­ji Bölümü Başkanı ve Gent Üniversite­si Jeoloji Profesörü Marc De Batist ise yaşanan hasarın nedeninin çok güçlü iki deprem olduğunu belirterek “7.7 büyüklüğün­deki ilk depremden daha güçlü tek deprem 1668 Kuzey Anadolu Depremi. Bu kadar çok hasarın olmasının ikinci bir nedeni, deprem kaynağının, yani odak merkezinin sığ olmasıdır. İlk deprem 17 kilometred­e, 7.6 büyüklüğün­deki ikincisi ise 10 kilometre derinlikte. Bu kadar geniş bir bölgede bu kadar çok hasarın olmasının üçüncü bir nedeni, fayın ve depreme neden olan fay hareketini­n doğasıdır. İlk büyük deprem için kırılma uzunluğu 360 kilometrey­di” diye

konuştu.

 ?? ??
 ?? ?? Prof. Dr. Anastasios Sextos
Prof. Dr. Anastasios Sextos
 ?? ?? Prof. Dr. Shinji Toda
Prof. Dr. Shinji Toda

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye