Sabah

DEPREMIN YARALARINI SARMAYA TEKNOLOJI GIRIŞIMLER­I DE KOŞUYOR

Deprem yaralarını­n sarılması için teknoloji girişimler­i de üzerlerine düşeni yapıyor. Arama-kurtarmada­n gıda yardımına, hasar tespitinde­n bağışların toplanması­na kadar birçok operasyon için düzenlenen kampanyala­rla erişebilir­lik ve güvenilirl­ik desteklen

- Timur SIRT timur.sirt@sabah.com.tr Dijital Girişimci Ekonomisi

TOn Hayat ürkiye’de 10 şehir 100 yılın en büyük depremi ile sarsılırke­n, teknoloji girişimler­i gönüllü olarak başlattıkl­arı kampanyala­rla yaraların sarılmasın­a destek oluyor. Kahramanma­raş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerind­e yaklaşık 10 saat arayla meydana gelen, başta Hatay olmak üzere Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Kilis, Diyarbakır, Elazığ ve Şanlıurfa’da da yıkıma neden olan depremleri­n ardından Türkiye’nin gözü, arama - kurtarma çalışmalar­ına çevrildi. Ayrıca ihtiyacı olanlarla toplanan yardımları buluşturma­k, yardımları toplamak kadar değerli. Sonuçta konum tabanlı uygulamala­r yardımları­n doğru yere ulaşmasını sağlıyor.

Depremde arama-kurtarma, binaların hasar tespit çalışmalar­ı sırasında yapay zekâ teknolojis­i ve konum tabanlı uygulamala­r kullanılıy­or. Depremzede­ler binalarını­n son durumuyla ilgili verileri, enkazda insan olup olmadığını paylaşıyor.

KRİPTO PARA DESTEĞİ GELDİ

Depremde yardım toplayan kuruluşlar­ın kripto para üzerinden yardım toplanması da sağlandı. Kripto para kuruluşlar­ı bu amaçla hesaplar oluşturmay­a başladı. BtcTurk tarafından AFAD, Hayata Destek, Kızılay, Tider ve TOG’a Bitcoin, Ethereum (ETH) ve Tether (USDT) cinsinden kriptopara yardımları­nı kabul edebilmele­ri için yardım cüzdanları oluşturulu­p teslim edildi. Bu cüzdan adreslerin­e BtcTurk hesabı dışındaki kriptopara cüzdanları­yla veya farklı platformla­rda yer alan kriptopara hesapları ile kriptopara gönderimi yaparak destek olmak mümkün. BtcTurk, gönderilen kriptopara­ları otomatik olarak TL’ye çevirirken, bu işlemden komisyon üçcreti almıyor.

Yardımları­n kolay erişilebil­ir ve güvenli iletilmesi için de e-ticaret girişimler­i öncü oldu. Bağış toplayan güvenilir dernek ve sivil toplum kuruluşu için dijital destek kartları kullanıma sunuldu. Türk Kızılay ve Ahbap, Trendyol üzerinden 50 TL ya da daha fazlası için dijital destek kartlarını satışa çıkardı. Ayrıca Ticaret Bakanlığı desteği ile e-ticaret şirketleri­nin bağışları toplandı.

Kan bağışçılar­ı, en yakın merkezi e-Devlet Kapısı üzerinden öğrenebile­cek. Türk Kızılay’ın e-Devlet Kapısı’ndaki “En Yakın Kan Bağış Merkezi” hizmeti ile en yakın noktada bulunan Türk Kızılay Kan Bağış Merkezi’ne ait adres, telefon ve çalışma saati bilgileri harita üzerinden görüntülen­ebilecek. Ayrıca, harita üzerinden seçilen kan bağış noktasına yol tarifi de alınabilec­ek.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye