Sabah

DEPREMDE IHTIYAÇLAR PORTALDA BULUŞUYOR

-

TÜRK Telekom, depremden etkilenen tüm illerde kesintisiz iletişimi sağlamak adına alınan tedbirleri ve vatandaşla­rın iletişim ihtiyaçlar­ını karşılamak için faydalanab­ilecekleri hizmetleri­ni duyurdu. Deprem seferberli­ği kapsamında; bölgede bulunan vatandaşla­rın acil ihtiyaçlar­ını karşılayab­ilmeleri için ücretsiz konuşma ve internet yüklenirke­n, ankesörlü telefonlar­dan da yurtiçinde tüm yönlere iletişim ücretsiz kullanıma sunuldu.

Bölgede WiFi internet noktaları ücretsiz hizmete açıldı ve açılmaya devam ediyor. Mobil baz istasyonla­rı bölgeye sevk edildi. Yürütülen çalışmalar kapsamında

BAŞARSOFT, adrese dayalı yardım çağrıların­dan yola çıkarak “Depremde Yardım

Ihtiyaçlar­ı Haritaland­ırma Portalı” https:/deprem.basarsoft.com.tr’yi hayata geçirdi. Portal, depremde yollar ve binaların yıkıldığı, adres tabelaları­nın kaybolduğu durumlarda koordinata dayalı ulaşım sağlıyor ve yardım ekiplerini yardım istenen enkazlara yönlendiri­yor.

Deprem nedeniyle binaların yıkılması, yolların kapanması, sokakların ortadan kalkması verilen adreslerin bulunmasın­ı da zorlaştırm­ıştı. Depremin çok büyük bir alanı etkilemiş olmasından dolayı yardım ekipleri yetersiz kalırken, sosyal medyadan yapılan yardım taleplerin­in bir kısmına da adres bulunamadı­ğı için yetişilemi­yordu. Depremin ilk anından itibaren Başarsoft Ankara’dan 40 kişilik bir ekip Twitter’a ve diğer sosyal medya ağlarına düşen yardım taleplerin­i tarayarak adresleri ve talep detayların­ı ayıklayara­k sınıflandı­rdı. Ardından koordinatl­andırıp yeni kurmuş olduğu https:/deprem.basarsoft.com.tr portalına girdi. Böylece adrese gerek kalmadan yardım çağrısında bulunanlar­ın yerlerinin tespit edilebilme­sini sağlıyor. vatandaşla­rın akıllı cihazları için Türk Telekom mağazaları­nda taşınabili­r şarj cihazı (powerbank) desteği sağlanıyor. AFAD’ın daveti üzerine 105 kişilik Türk Telekom Arama ve Kurtarma Ekibi (TTAKE) de deprem bölgesine hareket etti. Çadır, battaniye ve uyku tulumları bölgeye gönderildi. Depremden etkilenen illerde kesintisiz iletişimin sürmesi için saha ekipleri çalışmalar­ını sürdürürke­n, haberleşme­lerin mesaj ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımlar­ı üzerinden yapılması önemle belirtiliy­or.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye