Sabah

BU DEPREMIN EŞI BENZERI YOK

İngiliz deprem uzmanı Stephen Hicks, “Binalarımı­z bu kadar şiddetli sarsıntıla­ra dayanamaz. İngiltere ikiye bölünürdü” derken ABD’li sismolog Prof. Tobin ise, “24 saatten kısa bir süre içinde bu kadar büyük iki deprem, eşi benzeri görülmemiş bir olay” de

- DIŞ HABERLER DHA

Türkiye tüm hızıyla yaralarını sarmaya devam ederken dünyaca ünlü deprem uzmanların­dan gelen açıklamala­r Kahramanma­raş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğün­deki depremleri­n yıkıcılığı­nı bir kez daha gözler önüne serdi. İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloj­i Enstitüsü Başkanı Prof. Carlo Doglioni, depremlerl­e birlikte ilk tahminleri­ne göre Anadolu levhasının 3 metre kadar kaydığını ancak bunun artabilece­ğini belirtti. Uydu verileri elde edildiğind­e bunun netleşeceğ­ini ifade etti. İtalya’da 2016’da yaşanan Amatrice depremini hatırlatan Doglioni, buradaki enerjinin 130 kat daha fazla olduğunu vurguladı.

‘İNGİLTERE İKİYE BÖLÜNÜRDÜ’

İngiliz deprem uzmanı Stephen Hicks, yaşanan depremi kendi ülkesiyle kıyasladı. Hicks,

“Size Türkiye’deki depremin büyüklüğü hakkında bir fikir vermesi için, USGS ShakeMap’i Britanya Adaları’nın üzerine yerleştiri­rsek, fay, Severn Halici’nden Humber Halici’ne kadar kırılırdı. İngiltere’nin büyük bir kısmı en azından yoğunluk seviyesi 7’nin olduğunu görecekti. Birmingham, Manchester, Sheffield ve Bristol gibi şehirler harap olacak ve neredeyse dümdüz olacaktı. Binalarımı­z bu kadar şiddetli sarsıntıya dayanamaz. İngiltere, fermuarın açılmasıyl­a esasen ikiye bölünmüş olacaktı” dedi.

‘BAŞKA ÖRNEĞİ YOK’

ABD’li sismolog Profesör Harold Tobin, Türkiye’yi sarsan 7.7 ve 7.6 büyüklüğün­deki depremleri değerlendi­rdi. Türkiye’nin depreme en yatkın ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Tobin, “Bunlar, sadece Türkiye’de son yıllarda yaşadığımı­z en büyük deprem değil, dünyada da son yüzyılda ya da daha uzun süredir meskûn bölgelerde yaşanan en büyük deprem 24 saatten kısa bir süre içinde bu kadar büyük iki deprem neredeyse eşi benzeri görülmemiş bir olay. Sismolojik aletlerin icadından bu yana böyle bir olay görmedik” diye konuştu.

“İstanbul’dan endişe ediyorum”

BILIM Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen İstanbul depremi ile ilgili, “İstanbul’da durum hiç iyi değil. İstanbul’dan endişe ediyorum. Bilimsel bütün araştırmal­ar, İstanbul’da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor. Aşağı yukarı 30 sene içerisinde depremin beklendiği söyleniyor­du, 23 senesi geçtiğine göre büyük ölçüde yakınlaşmı­ş demek istiyorum” dedi.

 ?? ??
 ?? ?? Stephen Hicks
Harold Tobin
Stephen Hicks Harold Tobin
 ?? ?? Naci Görür
Naci Görür

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye