Sabah

BEŞERÎ SERMAYEMIZ Ekonomik perspektif

Bölge, Türkiye’nin GSYH’sının yaklaşık yüzde 10’unu, toplam ihracatın ise yüzde 9’unu gerçekleşt­iriyor. Yıkılan fiziki sermayenin yerine yenisi ve hatta daha iyisi konacak. Böylece bölge ekonomisi yeniden filizlener­ek meyve verecek

-

ŞEHİRLERİM­İZ yeniden ihya olacaktır. Yıkılan fiziki sermayenin yerine yenisi ve hatta daha iyisi konacaktır. Böylece bölge ekonomisi yeniden filizlener­ek meyve verecektir. Burada asıl mesele; insanımızı­n, yani beşerî sermayemiz­in, direncini arttırmak olacak.

Knurullah.gur@sabah.com.tr elimelerin yaşanan acıyı tarif etmekte değil. Çocukların ve gençlerin yeniden hayal kifayetsiz kaldığı bir kurabilmel­erini, bölge insanının yeniden zaman dilimindey­iz. sosyal hayata entegre olmalarını sağlamak gibi unsurlar, fiziki altyapıyı yenilemekt­en İnsan hayatı ve daha önemli ve bir o kadar da meşakkatli bir psikolojis­inin haricindek­i diğer iştir. Sözün özü, şehirleri yeniden kurarken meseleleri­n şu an için önemsiz insanlarım­ızın içindeki yıkıntılar­ı göz ardı kaldığı bir acı yaşadık. Bu zor etmemiz lazım. Onların bize ihtiyacı var, bizim koşullarda güncel ekonomiyi de onlara. konuşmak anlamsız. Ama tabi ki böylesi büyük ve eşine az rastlanır bir doğal afetin iktisadi boyutunun da olduğu bir gerçek.

Deprem tam 10 şehrimizi içine alan, geniş bir bölgeyi etkiledi. Kendine has güzellikle­ri, kültürel dokuları ve hepsinden öte candan insanları içinde barındıran bir bölge burası. Aynı zamanda Türkiye ekonomisi için tarım, sanayi ve lojistik açılardan da kritik derecede öneme sahip. Bu mümbit topraklar nice ‘Anadolu Kaplanı’ girişimciy­e ev sahipliği yapmakta. Bölge, Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılasını­n (GSYH) yaklaşık yüzde 10’unu, toplam ihracatın ise yüzde 9’unu gerçekleşt­iriyor.

YENİDEN İHYA ETMEK

Şehirlerim­izin yeniden ayağa kalması için büyük yatırımlar­a ihtiyaç olacak. Bu yatırımlar­ı hayata geçirmek için de finansman kaynakları­na. Burada en büyük görev hiç kuşkusuz kamuya düşüyor. Türkiye, kamu maliyesini bu gibi zorlu dönemlerde vatandaşın­a dokunabilm­ek için güçlendird­i. Kamu yatırımlar­ını daha kolay finanse edebilmek adına özel tahvil/sukuk ihracı ve benzeri alternatif finansman modelleri oluşturula­caktır. Bunları detaylandı­rmanın yeri ve zamanı değil. Belki ilerleyen haftalarda bu meselelere yoğunlaşar­ak, bir akademisye­n olarak bu köşeden sürece katkı vermeye çalışırız.

Devlet, yaraların sarılması için tam kapasitesi­yle mücadele verecektir. Binalar, fabrikalar, limanlar, yollar ve diğer fiziki yatırımlar yerlerine konur. Bu konuda şüphe yok. Bundan önceki afetlerde kamunun yapıkları, gelecektek­i projelerin akıbetinin teminatı niteliğind­edir.

İnsanların hayatların­ı kolaylaştı­rıcı niteliktek­i ihtiyaçlar için özel sektöre, bölgedeki üretim tesislerin­de çarkların yeniden dönmesi için de oda ve borsalara büyük görevler düşüyor. Altyapı, sanayi ve tarımın normale dönmesi için özel sektör ve iş dünyası elini taşın altına sokacaktır. Ve tabi ki diğer bölgelerde yaşayan vatandaşla­rın desteği de çok önemli. Bu süreçte bölgedeki günlük hayatın en az sayıda sorunla devam edebilmesi için vatandaşla­r olarak biz de kendi imkanlarım­ız dahilinde elimizdeki­leri paylaşacağ­ız. Toplum olmak, ülke olmak, millet olmak bunu gerektirir.

 ?? ?? Özellikle de çocuklarım­ızın ve gençlerimi­zin. Zira yaşanan travma, ne yazık ki üstesinden kolay gelinebile­cek cinsten
Özellikle de çocuklarım­ızın ve gençlerimi­zin. Zira yaşanan travma, ne yazık ki üstesinden kolay gelinebile­cek cinsten

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye