Sabah

Depreme ‘işlemsel’ bakanların sefaleti

-

Kahramanma­raş’ta 6 Şubat’ta meyda na gelen ve Suriye’nin kuzeydoğu sunda da büyük yıkıma yol açan 7.7 ile 7.6 büyüklüğün­deki depremleri­n ardın dan yaralar sarılmaya çalışılıyo­r.

Türkiye, asrın depreminin yol açtığı acılarla boğuşurken ümidimizi diri tutmak zorundayız. Unutmayalı­m ki millet ve devlet olarak ülkemiz her afet ve krizden daha da güçlenerek çıkan tarihi bir akla, reflekse ve vizyona sahip. Bu tarihi afetten de gereken

çıkarılaca­ktır.

sonuçlar ve dersler

13 milyon insanın yaşadığı 10 ilimizi

derinden sarsan depremin etkiledi ği coğrafya birçok ülkeden daha büyük bir sahayı kapsıyor. Dolayısıyl­a hem yıkıcılığı ve şiddeti hem de küresel sahnenin en önem li aktörlerin­den Türkiye’de meydana gelmesi nedeniyle deprem büyük yankı uyandırdı.

Dünya adeta Türkiye için seferber oldu. Bu küresel seferberli­kte ülkemizin son 20 yılda izlediği istikrara endeksli ahlaki ve insa ni dış politikanı­n payı çok yüksek.

Nitekim BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ilk açıklaması­nda “Türkiye, 10 yıldır milyonlarc­a sığınmacıy­ı barındırdı. Şimdi sıra bizde” diyerek bütün ülkeleri yardıma çağır dı. BM Sekreteri ve uzmanların da altı nı çizdiği gibi bu deprem, zamanımı zın en büyük doğal felaketler­inden biri. Böylesi bir devasa felaketle baş etmek kolay değil. Zaman alacak.

Hem milletimiz­in gösterdiği ola ğanüstü birlik hem diğer ülkelerin Türkiye’ye yardımda yarışması, ulusal ve küresel dayanışmad­a yeni bir aşa maya işaret ediyor. Birçok ülkede sanat, siyaset ve spor çevreleri seferber oldu. Çoğu ülke tarihlerin­deki en büyük kurtarma ekip lerini ülkemize gönderiyor.

Depremin ilk haftasına girilirken muci ze kurtuluşla­ra rağmen yürek yaralayan görüntüler bitmiş değil. Hayatını kaybe denler için ülkece yastayız. Binlerce bina yıkıldı, milyonlarc­a insan zorlu kış şartla rından etkileniyo­r. Okullar, yollar, işyerle ri ve hastaneler çöktü. Çocuklar travma için de. Bu yüzden asıl zorlu sınav bundan sonra başlıyor; o da deprem mağdurları nın hayata tutunması olacak.

Korona salgınında Türkiye, üzerin de Mevlana’nın “Ümitsizliğ­in ardından nice ümitler vardır. Karanlığın ardından nice güneşler vardır” beytinin yazılı olduğu paketlerle birçok ülkenin yardımına koştu.

Şimdi bu ülkeler “Siz bize zor zamanda koştunuz” diyerek destek için adeta çırpını yor. İtalya gibi birçok ülke yardım kolilerini­n üzerine Mevlana’nın sözlerini yazarak vefa ve minnetleri­ni gösteriyor.

Kuşkusuz bu deprem Türkiye için bir dönüm noktası olacaktır. Ülkemiz bu kriz den gereken dersleri çıkaracakt­ır. Bundan şüphemiz yok. Tarihte de gördüğümüz üzere büyük salgın, savaş ve afetler köklü jeopolitik dönüşümler­e yol açabilir.

Fakat ülkemizin rotası belli. Deprem fır satçıların­ın hevesleri kursağında kalacak.

Yaralarımı­z daha pek taze. Çok şey söy lenmesi gerekiyor. Fakat biz ima ile geçeceğiz. Sadece şunun altını çizmek gerekiyor

jeolojik olarak yer yerinden oynasa da -ki oynadı- devlet ve milletin bütünleş mesini hedefleyen ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyo nunun ve bu kapsamdaki yeni ‘jeopolitik fay hatları’nın kırılması zor görünüyor.

Yaralar sağalır sağalmaz ülkemiz kaldığı yerden yürümeye devam edecektir.

Türkiye’nin tarihi ve kültürel bilincini oluşturan ‘asabiye’sine ‘işlemsel, sayısal ve siyasal’ yaklaşanla­r yine hüsrana uğra yacaktır. Ne olursa olsun ülkemiz bir daha yabancı güçlerin kapı bekçisi ve jandarması olmayacakt­ır.

Bütün zorluklara rağmen kendi milletiyle bütünleşme­sini daha da derinleşti­recektir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye