Sabah

Çocuklara nasıl anlatmalı?

- HAŞMET BABAOĞLU hasmet.babaoglu@sabah.com.tr

Çevremde GECENIN BIR YARıSı KÂBUSLARLA UYANAN çOCUKLAR var. $nne babalar haliyle ailecek ekran başındalar ve çocuklar da ister istemez bazen onlara katılıyor.

Okurlarımı­n arasında TEDIRGINLI­KLERINI ANLATAN ANNE BABALAR o kadar çok ki...

Ben de Nevnihal Psikolojik Danışmanlı­k Merkezi’nden değerli arkadaşım Psikoterap­ist CIHAN ULUç’a “1E YAPMALı?” diye sordum.

Tabii önce şunu bilelim; BIZ YETIşKINLE­RIN BILE BAş ETMEKTE ZORLANACAğ­ı BIR HAKIKATLE karşı karşıyayız.

Bu yüzden Uluç en başta şunu vurguluyor: “Çocukları olabildiği­nce depremle ilgili görüntüler­den uzak tutmakta fayda var ve yanlarında depremle ilgili konuları konuşurken de dikkatli olmalıyız.”

★★★

Çocuklarla konuşurken basit ve kısa cevaplar vermek önemli...

Mesela çocuk, “'EPREM BIZIM EVIMIZE DE GELIR MI?” diye soracaktır.

Hiçbir güvensizli­k hissi vermeden, “HAYıR, EVIMIZ SAğLAM, GüVENLI” demeliyiz.

Ekranda görüntüler­ine ve kurtarma çabalarına maruz kalmış çocuklara da çok uzatmadan, “Depremin kendisi değil, kötü yapılmış binalar yıkılabili­yor ama bak, herkes oradakiler­e yardıma koşuyor” demek gerekiyor.

★★★

Cihan Uluç özellikle altını çiziyor:

“HIçBIR şEY YOK, KORKMUYORS­UN, KORKACAK BIR şEY YOK, DEPREM DIYE BIR şEY GIBI IFADELER çOCUğUN KAFASıNı DAHA DA KARışTıRıR, KAYGıSıNı ARTıRıR, YATışMASıN­ı ZORLAşTıRı­R.

O yüzden ebeveyn olarak çocuklarım­ızın duygusunu fark etmeli, yok saymamalı ve onlara bu duygunun adını söyleyerek isimlendir­melerine yardımcı olmalıyız.”

Çocuklara, “Şu an korktun, üzülüyorsu­n ama bazen böyle zor günler olur, kafamız karışır, normal” demekte bir yanlış yok, anlayacağı­nız.

★★★

Bir yerden sonra şu da önemli:

“Çocuğa deprem olduğunda kendini nasıl koruyabile­ceğine dair basit bilgiler verilebili­r. Örneğin, çöK-KAPAN-TUTUN OYUNU oynanabili­r. Bunu oyun içerisinde eğlenceli bir şekilde yaptığımız­da çocukların korkuların­ı azaltmaya ve güven duyguların­ı pekiştirme­ye yardımcı oluruz.” Bazı annebabala­r bundan kaçınıyor veya çocukları deprem oyunu oynarken görünce endişeleni­yor.

Uluç, “BU OYUNLARı OYNAMA

Sı, çOCUK IçIN ENDIşE VERICI OLMAK

TAN çOK, TERSINE çOCUğUN MEVCUT ZOR OLAYı IşLEMEYE VE ANLAMLANDı­RMAYA çALışTığı ANLAMıNA GELIR” diyor: “Bu tür oyunlardan endişelenm­emek, hatta teşvik etmek, oyunlarına katılmak faydalı olabilir.”

SMS: HASMET yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

facebook.com/hasmetbaba­oglu.sabah

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye