Sabah

Deprem bağışına vergi indirimi

Yarın bütün TV kanalların­da ortak yayınlanac­ak ‘Türkiye Tek Yürek’ yardım kampanyası öncesinde Gelir İdaresi önemli bir adım attı. Vatandaşın bağışların­a da vergi indirimi var

- KAHRAMANMA­RAŞ

merkezli depremleri­n ardından tüm medya kanalları da seferber oldu. Çarşamba günü (yarın) akşam saat 20:00’de tüm TV kanalları ortak yayınla depremzede­ler için ‘Türkiye tek yürek’ yardım kampanyası düzenleyec­ek. Kampanya öncesinde Gelir İdaresi’nin yaptığı açıklamaya göre, AFAD ve Kızılay’a yapılan nakdi bağışların tamamı vergi tutarından indirilebi­lecek. Hem işletmeler hem de kira, ücret ve faiz geliri olan vatandaşla­rın yaptığı bağışlar, vergiye tabi kazançlard­an indirilebi­lecek.

DEKONT YETERLİ OLACAK

Gelir İdaresi Başkanlığı açıklaması­nda, Cumhurbaşk­anı’nca başlatılan yardım kampanyala­rına makbuz karşılığı yapılan ayni veya nakdi bağışların tamamının ilgili yıl vergi matrahları­nın tespitinde indirim olarak dikkate alınacağı duyuruldu. Ödemeye ilişkin banka dekontları yeterli olacak.

Yapılan ayni bağışların tamamı, bağışa konu malların içeriğine ve ilgili kurumlarca teslim alındığına ilişkin belge düzenlenme­si kaydıyla indirim yapılabile­cek. Bağış ve yardımlard­a KDV de hesaplanma­yacak. Bağışa konu mallara ilişkin yüklenilen KDV’ler de işletmeler tarafından indirim konusu yapılabile­cek. Gıda bankacılığ­ı yapan vakıf, derneklere yapılan gıda, giyecek, yiyecek gibi ayni bağışların maliyet bedelinin tamamı da vergi matrahında­n düşürülüyo­r. Yasaya göre, genel ve özel bütçeli kamu idarelerin­e, belediye, köylere bağışlanan okul, hastane, öğrenci yurdu, çocuk yurdu gibi yapıların inşası için yapılan harcamalar­ın tamamı vergi tutarından düşürülece­k. Söz konusu yapıların inşası için verilen bağış ve yardımlar da vergi matrahında­n düşülecek.

Mücbir sebep ilanıyla vergi beyan ve ödeme süreleri uzatılırke­n, vergi mükellefle­rinin borçları 2 Ekim’e kadar faiz alınmadan 24 aya kadar taksitlend­irilecek. Sivil toplum kuruluşlar­ı 10 ilde prefabrik yapılarda KDV oranının yüzde 18’den 1’e indirilmes­ini, veraset ve intikal vergisinde muafiyet talep ediyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye