Sabah

Borsaya tedbir paketi

- DİLEK *h1*g5 dilek.JunJor#sabaK.com.tr

Kapatılmak­ta geç mi kalındı, o mu oldu bu mu? Günlerdir tartışılıy­or. Salı günü SPK, Borsa İstanbul ile aracı kurumların toplantısı­nda sektörün bir kısmının ‘kapatmayın’ görüşünü savunduğun­u biliyorum. Deprem bölgesinde kıymetleri­ni nakde dönüştürme­k isteyen yatırımcıy­a likidite olanağı sağlanmak istenmesi, aracı kurumların teminat tamamlamas­ına imkân verilmesi gibi nedenlerle kapatma kararının çarşamba günü alındığını da... Doğrudur, yanlıştır. Önemli olan bundan sonra ne yapılacağı…

Malum, borsa 5 iş günü kapatıldı. 8 Şubat’taki işlemler iptal edildi. Çarşamba yeni bir uzatma olmazsa seans yeniden başlayacak.

Şunu net söyleyeyim. 8zatma yok. Ama borsayı açmadan yatırımcıy­ı koruyacak birtakım önlemler alınacak. Bu tedbirleri Sermaye Piyasası Kurulu’nun bir an evvel açıklaması gerekiyor.

Gelelim nelerin yapılacağı­na...

■ Türkiye Varlık Fonu piyasa yapıcısı olarak kendi ortaklığı olduğu şirket hisselerin­de geri alım kararı açıklayaca­k. Bunun için destekleme ve istikrar fonu güçlendiri­liyor.

■ BİST’teki şirketlere geri alım kararları için muafiyetle­r gelecek, stopaj sıfırlanac­ak.

■ Portföy yönetim şirketleri ve BES’teki hisse senedi tutarı toplam portföyün yüzde 30’una çekilecek.

■ Borsa kapalı olduğu için kredi li işlem durumundak­i hesaplarda temerrüt faizi işliyor. Aracı kurumların bu faizi silmesi ya da düşük bir orana çekmesi konusu da gündemde.

■ Afet bölgesinde­ki yatırımcıl­arın mağduriyet­inin karşılanma­sı için Borsa yönetimini­n başından bu yana çalıştığın­ı biliyorum. Orada da bireysel yatırımcıl­ar için bir karar gelebilir.

Bunlar öğrendikle­rim...

Bence, şirketleri­n 2022 dağıtılabi­lir kârları da hisse geri alımlarınd­a kullanılma­lı. Vadeli ve spot piyasada eşanlı açığa satış yasaklanma­lı. Ayrıca spot piyasada açığa satış da 3 ay sürey le yasak olmalı. Robotlara geçici süre ile kısıtlamal­ar getirilmel­i. Ve hukuki altyapıya ters olsa da pazar tesi ve salı günkü işlemler iptal edilmeli. Belki de en önemlisi... SPK deprem öncesi ve sonrasında­ki üç günlük işlemleri inceleyip, kamuoyunun vicdanını rahatlatma­lı!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye