Sabah

Ders çıkaracak mıyız?

-

Kahramanma­raş merkezli olan ve 10 ilimizi vuran deprem felake ti sebebiyle 20 binden fazla bina yıkıldı. On binlerce insanımız enkaz altında kaldı. Bu büyük badireden çıkarmamız gereken öyle çok ders var ki... O derslerden biri de kentsel dönü şüm projelerin­in aslında hayati önem de olduğudur.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), son yirmi yılda yurt çapında 1 milyon 180 bin konut inşa etmiş. Bunların yakla şık 134 bini de depremin vurduğu 10 ilimizde bulunuyor. Ve bu

bin TOKİ konutunun birisinde bile bırakın yıkımı, yapısal hasar dahi yok!

Bugüne dek “Her yere beton dikti ler” diyerek aşağıladık­ları TOKİ proje leri, hem depreme gerçekten dayanıklı binalar inşa etmenin mümkün olduğu nun kanıtı hem de devlet denetimind­e yürütülen kentsel dönüşümün neden daha etkin ve hızla hayata geçirilmes­i gerektiğin­in...

Yakın çevremde evinin metreka resi azalacak diye kentsel dönüşü me direnen en az üç aile biliyorum. Eminim sizin çevrenizde de mevcuttur. Depreme dayanıklı evlerde oturmadığı mız müddetçe başımıza taş olarak yağa cak metrekarel­er onlar... Sevdikleri­n, canın kalmadıkta­n sonra evin kalsa ne olur? Kentsel dönüşüm projelerin­i hız landırmama­k, enkaz altında kalmaya davetiye çıkarmaktı­r.

Mevcut belediye başkanının kentsel dönüşüm kapsamında dört yılda yapıp teslim ettiği konut sayısı sıfır olan, söz verdiği konut sayısı ise 80 bin olan, deprem bütçesi reklam bütçesinin dörtte biri olan İstanbul’da yaşayan bir vatandaş olarak kaygılıyım. Bu işin partisi, siyaseti yok.

Yitirdiğim­iz canlardan da ibret alma yacaksak, veyl olsun bize...

SMS: HKA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL)

MH: 444 88 81

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye