Sabah

DİMDİK AYAKTA ‘DEVLETİMİZ BİZİ MAĞDUR ETMEDİ’

10 ili vuran deprem felaketind­e bölgenin 3 şehir hastanesi sapasağlam ayakta kaldı. Zemin kattaki taşıyıcı kolonlara takılan sismik izolatörle­r, depremin yarattığı sarsıntıyı emerek yapıları ayakta tuttu Dünyanın en çok sismik izolatörün­e sahip sağlık

- Ziya RAMOĞLU Ö L G E S İ N D E

DA B A S

eprem bölgesinde­ki Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kahramanma­raş Necip Fazıl Şehir Hastanesi ve Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, sismik deprem izolatörle­ri sayesinde dimdik ayakta kaldı.

Afet, pandemi gibi dönemlerin atlatılmas­ında güvenli bir kale haline gelen şehir hastaneler­i enkazdan sağ çıkarılan vatandaşla­rın yaşama tutunmalar­ı için en iyi hizmeti veriyor.

TIBBI MALZEME DEPOSU

E R İ D E P İ R L

A B

Adana Şehir Hastanesi, 1512 taneyle dünyanın en büyük sismik izolatörün­e sahip sağlık üssü. 553 bin metrekare kapalı alana sahip ve en ileri teknolojiy­le donatılmış olan hastaneye Milli Savunma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın helikopter­leri ve kara ambulansla­rı tarafından binlerce yaralı depremzede nakledildi.

Adana İl Sağlık Müdürü Uz.

Dr. Halil Nacar, Adana Şehir Hastanesi’nin Adana’da da etkili olan yıkıcı depremde sağlık üssü görevini yüklendiği­ni ifade ederek, depremin etkili olduğu 11 il ve çevresinde­n yaralı getiren helikopter­lerle dönüş yolunda bölgelere tıbbi malzeme ulaştırıld­ığını söyledi.

Nacar, “Günde, her birinde 6-7 yaralının bulunduğu ortalama 40 helikopter geliyor. 1600 olan yatak kapasitesi­ni daha da artırıp, depremden zarar gören yaralı vatandaşla­rımıza 24 saat kesintisiz sağlık hizmeti vereceğiz” dedi.

ACIL SERVIS BÜYÜK YÜK ALDI

Depremleri­n merkez üssü olan Kahramanma­raş’ın 2012 yılında hizmete açılan bin yatak kapasiteli sağlık üssü Necip Fazıl Şehir Hastanesi de dimdik ayakta. Sağlık personeli görevi başında ve vatandaşla­ra şifa dağıtmaya devam ediyor. Her gün yüzlerce hasta acil servise başvuruyor. Gelen depremzede­ler, tedavi altına alınıyor.

5 YILDA 3 DEPREM ATLATTI

Faaliyete geçirilen 20 şehir hastanesin­den 6’ncısı olan ve 1 Ağustos 2018’de açılan Elazığ’daki Fethi Sekin Şehir Hastanesi, 5 yılda 3 büyük deprem atlattı. Kolonların­da bulunan 872 sismik izolatör sayesinde, 24 Ocak 2020’de Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6.8 büyüklüğün­deki depremde hasar almadı. Asrın felaketini­n yaşandığı 7.7 ve 7.6 büyüklüğün­deki depremleri de hasarsız atlatan Fethi Sekin Şehir Hastanesi’ne, bir haftada 435 yaralı sevk edildi. 255 depremzede taburcu edilirken 174 depremzede­nin tedavileri devam ediyor.

360 bin metrekare kapalı alana sahip hastanenin yatak kapasitesi de 1038.

K.MARAŞ merkezli depremde kentin Pazarcık ilçesine bağlı Bertizlile­r Köyü’nde 45 hanenin 42’si yıkıldı. 12 kişinin öldüğü köyde yaşayanlar, AFAD tarafından oluşturula­n çadırlarda kalıyor. SABAH, depremzede köylülerle konuştu:

Şevket Meşe (63): Evde eşim ve çocuğum vardı. Oğlumla sarıldık. Kalkıp kaçamadık, ne yapacağımı­zı bilemedik. Tüm duvarlar patladı ama çok şükür yaralanmad­an kurtulduk. Çadırımız verildi. Devletimiz­den Allah razı olsun, bizi mağdur etmedi. Sabrederse­k her şey yoluna girer.

Halil Akkoyun (67): Deprem bizi bir o köşeye bir bu köşeye savurdu.

Medine Akkoyun (44): Deprem Allah’tan geldi. Fay hattı bizim köyden geçiyormuş. Zemin o kadar sallandı ki ev yön değiştirdi. Çocukları pencereden dışarı zor attık.

Cuma Adıgüzel

(66): Eşimle evdeydik. Sürünerek kapıya geldim ama kapı yıkılmıştı. Evin arka köşesinde küçük bir bölme yıkılmış. Eşimle birlikte oradan dışarı

çıktık.

 ?? ??
 ?? FOTOĞRAF: Ahmet ÇÖTELI ?? KAHRAMANMA­RAŞ NECIP FAZIL ŞEHIR HASTANESI
FOTOĞRAF: Ahmet ÇÖTELI KAHRAMANMA­RAŞ NECIP FAZIL ŞEHIR HASTANESI
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Murat
KARAMAN
ADANA
Murat KARAMAN ADANA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye