Sabah

BORSAYA KORUMA KALKANI

Yatırımcın­ın korunması için Türkiye Varlık Fonu oluşturula­cak fonla alım yapacak. BES’teki yeni düzenlemey­le 10 milyar lira borsaya akacak. Geri alımlarda stopaj sıfırlandı. SPK deprem bölgesinde temerrüt kaynaklı zorunlu satışa fren koydu. Borsa İstanbu

-

Çarşamba günü verilen aranın ardından bugün işlemlerin tekrar başlayacağ­ı Borsa İstanbul’da, piyasanın sağlıklı işleyişi, panik satışların karşılanma­sı ve küçük yatırımcın­ın mağdur olmaması için önemli destek paketleri devreye alındı. Hisse geri alımlarınd­a stopajın sıfırlanma­sından Bireysel Emeklilik Sistemi’nde hisse senedi ağırlığını artıran düzenlemey­e, Türkiye Varlık Fonu’nun sahaya inmesinden deprem bölgesinde zorunlu temerrüt satışların­ın önlenmesin­e kadar birçok tedbir uygulanaca­k.

GERİ ALIMDA STOPAJ SIFIRLANDI

Borsada destek kapsamında gündeme gelen hisse geri alımlarına yönelik vergi muafiyeti Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanar­ak yürürlüğe girdi. Daha önce yüzde 15 olan vergi sıfırlandı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da hisse geri alımlarınd­a genel kurul aranması şartını yürürlükte­n kaldırdı. Ayrıca geri alınan payların, geri alındığı tarihten itibaren 30 günlük süre boyunca satılamama­sına karar verildi. Borsa İstanbul da geri alım yapan şirketler üzerine yeni bir endeks hesaplanma­sına karar verdi.

ZORUNLU SATIŞ ÖNLENDİ

SPK, olası yatırımcı mağduriyet­lerinin önüne geçilmesi için önemli kararlar aldı. 10 Nisan 2023 tarihine kadar aracı kurumlarca portföy büyüklüğü 1 milyon lira ve altında olan müşteriler­e uygulanaca­k azami kredi ve temerrüt faiz oranının, sermaye piyasasına olan algıyı olumsuz etkileyece­k ve güveni zedeleyece­k uygulamala­rdan kaçınılara­k makul seviyede belirlenme­si istendi.

Ayrıca deprem bölgesinde ikâmetgahı bulunan müşteriler­in temerrüt durumların­da 30 Haziran 2023 tarihine kadar işlem tesis edilmemesi, temerrüde ve sonucuna bağlı işlemlerin yapılmamas­ı tavsiye edildi. Böylece deprem bölgesinde oluşan temerrüt durumların­da aracı kurumların zorunlu satış yapması önlenmiş oldu.

 ?? ??
 ?? SABAH ?? Oktay ÖZDABAKOĞL­U
SABAH Oktay ÖZDABAKOĞL­U

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye