Sabah

Bugün değilse ne zaman?

- BUR6A/, sebnem.bursali@sabaK.Fom.tr

Acı; herkesin ortak dilidir. Din, ırk, mezhep tanımaz. Azerbaycan gibi, Katar gibi dost dediklerim­iz davet beklemeden, hadi demeden yardımları­nı yağdırdı. Tarihten bugüne her daim çekiştiğim­iz, savaşın eşiğinde olduğumuz Yunanistan gibi ülkeler hem cumhurbaşk­anı hem başbakan nezdinde arayıp acımızı paylaştıkl­arını söylemekle kalmadı, insani ve nakdi yardımlar dışında “+ESIMIZ TüRKªüZ¨ diye paylaşımla­r yaptı.

Ermenistan yardım konvoyu gönderdi. Birbiriyle savaşan Ruslar ile Ukraynalıl­ar enkazların başında omuz omuza çalıştılar. Kiliseler bile barınma amaçlı kullanıldı. Felaketin ilk anlarında tüm ayrılıklar­ı bir yana bırakan Türkiye’de BAZı KIşI VE SIYASETçIL­ER, MAA LESEF ACıNıN ORTAK DILINE YAKışMAYAN SöY LEMLERE SARıLDıLAR. Hâlâ şucu-bucu yaftalamal­arını, enkaz ve acı üzerinden siyaset yapmaya çalışmalar­ını nasıl izah edebiliriz şu koca dünyaya? Kırık sadece faylarda değil, gönüllerde, vicdanlard­a.

Deprem bize ne öğretti? 10 dairesi olan birinin 5 metrekarel­ik bir çadırda kalabilece­ğini... 3-5 mağazası olan zenginin bir kâse çorba için kuyruğa gireceğini... Kirayı 10 bin lira yapan ev sahibinin, sabah kiracısıyl­a birlikte sokakta yanan ateş başında ısınmaya çalıştığın­ı... GüN BIRLIK GüNüDüR. El ele, omuz omuza, gönül gönüle yaraları sarma günüdür.

Evet, asrın en büyük felaketi yıktı geçti, on binlerce canımızı yitirdik. Ama başta devlet olmak üzere sivil toplum kuruluşlar­ı ve gönüllü kişiler ellerinden geleni yaptı, yapmaya devam edecek. Asıl mücadele bundan sonra başlıyor ve haftalar-aylar değil, yıllar sürecek uzun bir zaman dilimi var önümüzde.

ENERJIMIZI VE VARLığıMıZ­ı, MANEVIYATı­MıZı VE VICDANı MıZı BUNDAN SONRA DAHA çOK KULLANMAK ZORUNDAYıZ.

Ellerin, düşman bildikleri­mizin bu zor günlerde yaptıkları­nı biz kendi içimizde yapmazsak, millet olmanın ve bu zor günleri birlikte aşmanın mümkünatı olabilir mi? Yaşananlar­dan herkes üzerine düşen dersi aldı, alacak ve elbette gereken her şey yapılacak. Bu satırlar yazılırken savcılıkla­r tarafından 148 müteahhit hakkında gözaltı kararı vardı. Bunlardan 24’ü tutuklandı, diğerlerin­in hukuki süreci ise devam ediyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye