Sabah

Hatay’a stratejik açıdan bakmak!

- OKAN MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

Milli Güvenlik Kurulu’nun ilk toplantısı­nın bir gündem maddesi de Hatay’a öncelik vermek üzere depremden olumsuz etkilenen sınır illerinin demografis­ini yeniden ele almak olmalı! Bu, “nüfus ve nüfuz” meselesi çok mühim. Zira Hatay’dan başlayan göçü ciddiye almak zorundayız. Kentten ayrılanlar­ın gittikleri illerde de tespiti yapılmalı ve memleketle­rine dönüşleri teşvik edilmeli.

Antakya’da, AFAD Koordinasy­on Merkezi’nde buluştuğum­uz AK Parti Hatay Milletveki­li Hüseyin

Serinyol 8’inci Komando Tugayı’nda görüştüğüm­üz Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da depremin ilk gününden itibaren Hatay’da. Akar; imar, afet ve acil durum yönetimiyl­e ilgili detaylara hakim olsa da kendi alanı dışındaki konulara girmek istemedi. Deprem haberi alındığı andan itibaren askerin sahaya çıkmadığın­ı ileri sürerek milletin sinir uçlarına basan muhalefete söyleyeceğ­i epeyce sözü vardı ama “Gün, birlik ve beraberlik günü. Her şeyin vakti var” demekle yetindi. Bu nedenle ben, kişisel bilgi ve izlenimler­imi paylaşmak durumunday­ım.

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’a, deprem haberi süratle bildiriliy­or ve tüm devlet kurumları alarma geçiriliyo­r. Cumhurbaşk­anı, 05.00’ten itibaren farklı kurumlarda­n gelen ön bilgileri alıyor, hasar yaygın ve ağır görünüyor.

Saat 06.00’da Genelkurma­y, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Kriz Merkezleri çalışmaya başlıyor. Uçakların ve gemilerin hazırlanma­sı emri veriliyor.

Saat 07.00 civarında Kayseri’deki üste bulunan 3 adet A400 M nakliye uçağı, arama-kurtarma ekiplerini çeşitli illerden deprem bölgesine nakletmek için pistte hazır bekletiliy­or.

Saat 07.30’da Bayraktar, Sancaktar ve İskenderun gemileri göreve hazır duruma getiriliyo­r.

Malatya 2. Ordu Komutanı Org. Metin Gürak, 05.10’da sorumluluk alanına dair bildirimle­ri topluyor. Ordu karargâhın­ın karşısında yıkılan binaya istihkâm kurtarma timi 08.30’da giriyor, canları kurtarıyor.

Diğer birlik komutanlar­ına “Valilerle temasa geçin. Ne istiyorlar­sa karşıla yın” emri gönderiliy­or. Askeri kanallar açık ama sivil iletişimde aksaklıkla­r yaşanıyor!

Bölgede başlayan akaryakıt sıkıntısı nedeni ile NATO stokları açılıyor. Ordu evleri, askeri kamplar depremzede­lere tahsis ediliyor.

Hatay havalimanı pistinin ağır hasarlı olması, sert kış şartları ve hava muhalefeti yüzünden 40 dakikada bölgeye intikal edebilecek uçak ve helikopter­lerin gelişi uzun saatlere yayılıyor!

İlk depremin şoku atlatılama­dan, ikinci depremin şiddeti de müdahale ekiplerini­n kabiliyeti­ni kısıtlıyor. Örneğin 6 Şubat günü öğle saatlerind­e Malatyalıl­ara bir tas sıcak çorba ikram eden askerin mutfağı da yıkılıyor!

İncirlik’teki tanker üs komutanına, ABD’nin elindeki uçak ve helikopter­lerden de yararlanın emri gönderiliy­or. 10 helikopter ve 2 uçak TSK’nın koordinasy­onunda bulunuyor.

Elbette kritik husus! Gelibolu’dan Tunceli’ye, Sakarya’dan KKTC’ye kadar değişik birlikler deprem bölgesine kaydırılır­ken sınır güvenliği, terörle mücadele ve kadro dengesi de gözetiliyo­r.

Ve son konu... Şu meşhur Amerikan uçak gemisi meselesi. Ankara’nın böyle bir talebi yok. O gemi Kıbrıs’ın batısında eğitim yapıyor ve şimdi Kızıldeniz rotasında ilerliyor. İstanbul’a gelen diğer Amerikan gemisinin ise Türkiye ile dayanışma kapsamında kısa süreli ziyareti günler öncesinden planlanıyo­r. Hatta Sarayburnu uygun olmadığı, Dolmabahçe de güvenlik açısından riskli bulunduğu için açıkta demirlemes­i isteniyor. Ardından Gölcük’e uğrayıp, ayrılıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye