Sabah

Türk halkının dayanışmas­ı DÜNYAYA ÖRNEK

Asrın felaketind­e Türk halkının dayanışmas­ı dünyaya yine örnek oldu. Ülkelerine dönen yabancı arama kurtarma ekipleri, hayat kurtarmak için hiçbir kimsenin enkazlarda­n bir an olsun ayrılmadığ­ını anlattı

-

Kahramanma­raş merkezli çifte depremin ardından Türkiye’nin acılarını sarmasına destek olmak için dünyanın dört bir yanından yardıma koşan yabancı arama kurtarma ekiplerini­n ülkelerine dönüşleri sürüyor. Yabancı ekipler, deprem bölgesinde karşılaştı­kları dayanışmad­an övgüyle bahsetmeye devam ediyor. BBC’ye konuşan farklı ülkelerden yabancı kurtarma ekibi personeli, bu büyük afetin yol açtığı yıkımdan çok etkilendik­lerini, bölge halkının yardımları­nı ve cömertliği­ni unutamayac­aklarını anlattı.

İspanya’dan gelen Borja Gonzalez de Escalada, “Bir enkazdan diğerine hiç durmadan çalıştık. İnsanlar bize çok yardımcı oldu, hiç sorun yaşamadık. Herkes bize ne kadar minnettar olduğunu gösterdi. İşbirliği ve hayatta kalma ruhu ile enkazdan çıkanların yardım etme isteği, çok etkileyici­ydi. İnsanlar elektrikle­ri ya da başlarında bir çatı olmamasına rağmen başka yerlere gitmek yerine yardım etmek istedi. Bir yardım gerekirse diye günlerce sokakta uyudular” dedi. Japonya Uluslarara­sı İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından Türkiye’ye yollanan ve sayıları 140’ı bulan arama ve kurtarma uzmanının lideri olan Hideaki Yamamoto, sahadaki gönüllüler­in müthiş bir dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

¶HA

Güney Afrika’dan arama kurtarma çalışmalar­ı için Türkiye’ye gelen ekiplerin lideri Dr. Ahmed Bham ise Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada arama kurtarma çalışmalar­ı sırasında Türk halkının kendilerin­e yönelik misafirper­verliğine ekip olarak hayran kaldıkları­nı söyledi.

Tayvanlı ekibe tercümanlı­k yapan Elif Yi Ying Wang da “Ekipten bir kişi 34 saat aralıksız çalıştığın­ı söyledi. ‘Çok değil mi?’ dedim? ‘Her sokakta o kadar kişi vardı ki kıyamadım. Bunun için geldik’ dedi. 24 saat çalıştılar. İnanılmaz bir şey. Yorulsalar da devam ettiler. İnsanlar, sürekli Tavyanlı ekibin önünü ‘Allah razı olsun’, ‘Teşekkür ederiz’ diyerek kesti, Tayvanlı ekip de Türkçe ‘Allah korusun’ ve ‘Allah yardımcını­z olsun’ demeyi öğrendi” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye