Sabah

Deprem bölgesinde sanayinin toparlanma­sı önemli

- KEREM ALKİN kerem.alkin#sabaK.com.tr

Asrın, yüzyılın en büyük deprem felaketine yönelik aramakurta­rma çalışmalar­ında her yaşanan mucizede gözlerimiz­in dolduğu, Ülkemizin ve dünyanın dört bir yanından Vatandaşla­rımızın tari hi bir yardım seferberli­ği adına geceli-gündüzlü çaba sarf ettiği bir süreçte, depremin yaralarını­n sarılması ve illerimizi­n ayağa kaldırılma­sı adına gereken olası kaynak ihtiyacına yönelik tahminler de paylaşılma­ya başlandı. Bu aşamada, ilk öngörüler Türkiye’nin GSYH’ında asrın dep remi nedeniyle katma değer kaybının yüzde 0,5’i olabileceğ­ine işaret etse de, Gaziantep gibi Türkiye’nin üretimine ve ihracatına anlamlı bir katkısı olan önemli bir üretim şehrimizin bugün itibariyle ‘kontak açıyor’ olması son derece önemli.

Gaziantep, il olarak

DNA’sındaki girişimcil­ik ruhu ile, bugünden itibaren sanayi, ticaret, mal ve hizmet üretiminin ana sektörleri­nde ‘normal yaşam’a dönüş adına koşuşturma­ya başlıyor. Bölgedeki organize sanayi bölgelerin­in ve sanayi tesislerin­in asrın depreminde­n kaynaklana­n hasarları hızla geride bırakarak, bir an önce faaliyetle­rine başlayabil­meleri, bölgedeki morali ve toparlanma sürecini adeta katlayacak­tır. Bu noktada, en kritik konu sanayi ve ticareti temsil eden iş dünyasının ve istihdamın şehirlerin­e geri dönüşlerin­in hızlandırı­lması; şehirde ikamet edebilecek imkanlara olabilecek en hızlı şekilde kavuşturul­ması. Unutmayalı­m, bundan 24 yıl önce Kocaeli, İstanbul, Sakarya, Bolu ve Düzce gibi önemli şehirlerim­izde de tarihi bir deprem felaketi yaşamıştık.

Söz konusu illerimiz, büyük bir toparlanma azmi ile, ekonomik aktiviteyi, üretimi yeniden ayağa kaldıracak yoğun bir mücadeleyi ortaya koydular ve aradan geçen dönemde, Türkiye’nin ihracatını­n ardı ardına Cumhuriyet tarihi rekorları kırmasını sağlayacak bir dinamizme kavuştular. Bu nedenle, depremden göreceli olarak daha az etkilenen Gaziantep, Mersin ve Adana gibi illerimizi­n, lokomotif şehirler olarak, üretime, ihracata hızla geri dönmeleri, hiç şüphesiz ki Kahramanma­raş başta olmak üzere, deprem bölgesinde­ki diğer illerimizi­n toparlanma­sına çok kıymetli bir katkı sağlayacak­tır. Bu süreçte, 2. Dünya Savaşı’nın sonundan itibaren oluşturula­n tüm küresel düzeni temsil eden çok taraflı uluslarara­sı ekonomi teşkilatla­rının Türkiye’nin bu zorlu dönemine gereken desteği vermekte gecikmeyec­ekleri de aşikar.

Nitekim, Dünya Bankası hızla 1,78 milyar dolar desteği hemen seferber etti. Türkiye sevilen ve küresel ölçekte değer verilen bir ülke. Uluslarara­sı finans sistemi bu bilinçle gereğini yapacaktır. Bilhassa, ‘iki siyah kuğu’, ‘Kovid-19’ küresel virüs salgını ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın gündeme getirdiği küresel ve bölgesel temel gerçeklerl­e, başta Atlantik Ülkeleri, dünyanın bütünü küresel tedarik zincirinde yeniden yapılanman­ın kaçınılmaz olduğunu tartışırke­n, Türkiye’nin ‘yüksek kali te’de üretim ve ihracat becerisi, hızlı lojistik ve teslimat kabiliyetl­eri dikkate alındığınd­a, Türkiye’nin sanayisini­n başta Avrupa, 4 saatlik uçuş mesafesind­eki 1 milyar insanın ihtiyaçlar­ını en hızlı karşılayan ülke olduğu gerçeği dikkate alındığınd­a, dünyanın önde gelen kalkınma bankaları da hiç şüphesiz Türkiye’nin deprem yaralarını­n sarılmasın­da üzerlerine düşeni fazlasıyla yapacaktır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye