Sabah

CHP’nin kentsel dönüşüme direnmesi can aldı

- HİLÂL .APLAN

Sözcü’nün “Erdoğan’ın geçen yıl çıkardığı kararnamey­e göre deprem bölgesi riskli değil miş” manşetiyle duyurduğu haber şöyle:

“İki büyük depremin İskenderun’da yarattığı yıkım, acı bir gerçeği gözler önüne serdi. On yıl önce İskenderun’da 6 mahalle, Bakanlar Kurulu kararıy la depreme karşı riskli alan ilan edildi. Aradan 9 yıl geçti. Ne olduysa oldu, risk unutuldu. Erdoğan, 5 Şubat 2022 tarih li kararnamey­le riskli alan kararını kaldır dı. İktidar riskli alan kararını kaldırdı ama depremin yıkıcı etkisini kaldıramad­ı. Son depremde Numune, Pınarbaşı, Esentepe ve Meydan mahalleler­inde 136 bina yıkıldı ve yüzlerce kişi enkaz altında can verdi. CHP”li Faik Öztrak “Sorumlu iktidardır” dedi.”

Haberdeki “Ne olduysa oldu” ifa desi belki dikkatiniz­i çekmiştir. Ne oldu ğuna bakalım:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013’te bu altı mahalleyi riskli alan ilan ediyor. Mahallelin­in itirazıyla yerel mahkeme kararı iptal ediyor. Bakanlık, ikinci kez riskli alan diyerek ısrar ediyor ama yine itiraz ve sonrasında yine iptal kararı. Bu süreçlerin hepsinde CHP kararın iptali ni savunuyor. CHP’ye yakın sol örgüt ler, “kentsel dönüşüm, rant bölüşü mü” temalı protesto ve propaganda­larını yapıyor.

Bakanlığın yasal tüm süreçlere bağlı kalıp aldırmaya çalıştığı karar, CHP’nin desteğiyle iptal edilince Cumhurbaşk­anı Erdoğan da yasa gereği yapması zorun lu olanı yapıp Bakanlar Kurulu kararını iptal ediyor.

Sözcü, bu haberi yaparken “Ne olduysa oldu” diyerek aslında CHP’nin süreç içindeki başat rolünü silip parma ğı Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a çeviriyor. Yani CHP, CHP’liğini yapıyor.

Maalesef kentsel dönüşüm karşıtı bu siyaset sebebiyle bu altı mahallede 778 vatandaşım­ız hayatını kaybetti. Giden geri gelmeyecek. Akbabalar aradan çeki lirse en azından bundan sonra benzer hadiseleri­n yaşanmasın­ın önüne geçebi liriz.

SMS: HKA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL)

MH: 444 88 81

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye