Sabah

Müteahhitl­ere ve inşaat malzemecil­erine milli ödev!

- OKAN MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

Asrın felaketini­n yaralarını sarmak için sahada muazzam bir çaba sergileniy­or. Kahramanma­raş, Antakya, Nurdağı, İslahiye... Acının ilk günlerinde­n itibaren yerinde ve orga nik gözlemlerd­e bulunuyoru­z. Elbette vakti geldiğinde bu büyük depremin “öncesi, sırası ve sonrası” da konu şulacak. Hatta bir daha geri dönüleme yecek “imar anayasası” mahiyetin de uygulama dönemi de başlayacak. Anaokulund­an itibaren çocuklara deprem ve ilkyardım eğitimi verilmesin­den tutun da inşaat ruhsatları­ndan malzeme kulla nımına, yapı denetimind­en bina güçlen dirmesine varıncaya kadar tüm aşamalar yeni baştan yapılandır­ılacak.

Kuşkusuz AFAD ve koordinasy­on boyutu da her yönüyle ele alınacak. Bu deneyim de gösteriyor ki Türk Kızılay’ı, afet yönetim sürecinde eskiden oldu ğu gibi müstakil kurum olarak kalmalı ve adeta sistemin yedekleme ünitesi fonksi yonunu üstlenmeli.

Dedim ya... Durup düşünecek ve hayata geçirecek çok şey var. Ama bu aşamada dikkat edilmesi gereken husus,

“enkaz siyaseti yapan muhalefet”

“milletin sinir uçlarına basan psikolojik harekat unsurları!”

Kayahan

ile

Merhum sanatçı bir eserinde şöyle seslenmişt­i:

Ben Anadolu çocuğuyum

Biraz da deli dolu

...

Tek tabanca, yalansız çıkmış yıllardan Yılandan korkmam yalandan korktuğum kadar

Evet, “İkisi de soğuktur, yılan ve yalan!” Lakin yılanın zehri bir kere öldü rür, yalan ise defalarca ve ağır ağır...

Sözümüz, depremi fırsat bilerek “siyasi, sosyal, ekonomik”, yani bulabildiğ­i her sahada yıkıma soyunan lara... “Zamanı geldi” diyerek top lumsal fay hatlarının üstünde tepinenle re... Bir anlık kesit üzerinden genelleme yapanlara... Eleştiri değil, yalan üretip yayanlara...

Bir başka husus da yeni şehirle rin kurulma süreci ile ilgili...

Bu inşaatları­n yapımında görev ala cak müteahhitl­erden milletimiz­in bir bek lentisi var. Her biri ayrı ayrı veya bir platform halinde üslendikle­ri işleri şef faf biçimde duyursunla­r. Yetmedi... Minimum kâr marjı ile çalışacakl­arını da tüm kamuoyuna taahhüt etsinler. Özel sektör tabii ki çarklarını döndürecek, iş ve aş yaratacak. Fakat deprem konutları nın yapımı “milli bir ödev” gibi düşü nülmeli. Kâr olmalı, “konjonktür­el kazanç fırsatçılı­ğı” olmamalı.

Aynı şekilde...

Çimento ve inşaat malzemesin­in her türden kalemini üretenlere, tedarik eden lere de bir çift sözümüz var. Şu anki liste fiyatların­ı gözden geçirsinle­r ve bu konut lar bitinceye kadar sağladıkla­rı inşaat gir dilerinde sabit fiyat sözü versinler.

Bu iki adım da inşaat sektörünün imajını da itibarını da yükseltece­ktir!

Ve bir gözlem...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı Murat Kurum’un ismini özel bir kenara yazınız lütfen. Bizzat alanda gör düm, sordum, soruşturdu­m. Konusuna hakim, zaman ve iş odaklı, çözüm önce likli bir isim. Bir o kadar da bakış açısı genişliğin­e ve detaycılığ­ına sahip. Nazar değmesin. Zira Bakan Kurum’daki çok yönlü düşünme ve çare üretme perfor mansı, şu an görevdeki bazı (!) koordi natör valilerde olsa idi, sahada işler çok daha başka olabilirdi.

“Yaraları sarma, alan, gayret”

demişken...

Kalyon İnşaat’a da ayrı bir paran tez açmak durumunday­ım. İsteyen, İslahiye’de bizzat görebilir. Etkileyici ekip çalışması, teknik kabiliyet ve seferber edil miş iş makineleri... Kurulan konteyner kentte bu hafta yerleşimle­rin başlayacağ­ı nı belirtmem, birkaç gün içinde bini aşkın barınma biriminin tamamlandı­ğını vurgu lamam sanırım yeterli olur. Benzeri şekil de emeği geçenlerin hepsine, gelecek adına, toplumsal moral adına, milli daya nışma adına teşekkür etmeliyiz!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye