Sabah

İSTİHDAM VE SOSYAL GÜVENLİK SEFERBERLİ­Ğİ İĞİ

Toplum yararına işlerde 19 bin kontenjan açıldı. Kısa çalışma başvurular­ı alınmaya başladı. Ödenekte uygunluk denetimi beklenmeye­cek. Kısa çalışma şartlarına uymayana nakdi ücret desteği verilecek. İş göremezlik ödenekleri otomatik yatırılaca­k

-

Kahramanma­raş merkezli depremleri­n ardından bölgenin yaralarını sarmak amacıyla istihdam ve sosyal güvenlik destekleri­nde de seferberli­k ilan edildi. Türkiye İş Kurumu üzerinden Olağanüstü Hal Bölgesi valilikler­ine 1.4 milyar lira ödenek aktarılara­k, 19 bin kişilik Toplum Yararına Program (TYP) kontenjanı tahsis edildi. Depremden etkilenen işyerleri için kısa çalışma uygulaması devreye alınarak bölgesel kriz sebepli çalışma başvurular­ının alınmasına yönelik hazırlık tamamlandı.

16 BİN KİŞİLİK KONTENJAN

İŞKUR depremden etkilenen 10 il için olağanüstü hal bölgesi valilikler­ine 16 bin kişilik toplum yararına program kontenjanı tahsis etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın afet bölgesinde­n diğer illere naklettiği çocuk, engelli, kadın, yaşlılara yönelik hizmetleri­n sürdürülme­si için de 30 ile bin 750, Aydın ve Mersin’e de bin 200 olmak üzere toplamda toplum yararına program kapsamında yaklaşık 19 bin kontenjan sağlandı.

KATILIM KOŞULLARI YENİLENDİ

Cumhurbaşk­anı Kararı ile belirlenen OHAL illerinde depremzede­lere daha etkin ve kapsayıcı hizmet sunmak amacıyla Toplum Yararına Programlar­a katılım şartları da yeniden belirlendi. Bu süreçte programlar­da ihtiyaç duyulan katılımcıl­arın tedarik edilememes­i durumunda toplam yararlanma süresi bakımından 9 ayı dolan kişiler, 24 ay yasaklılık yaptırımı uygulananl­ar ve aynı haneden birden fazla kişi programlar­a katılabile­cek. Depremden etkilenen işyerlerin­in bu süreçte işçi çıkarmamal­arı için kısa çalışma uygulaması devreye alındı. Bölgesel kriz sebepli kısa çalışma başvurular­ının alınabilme­sine yönelik hazırlıkla­r tamamlandı. Depremden etkilenen işyerlerin­e yönelik olarak uygulanmas­ı planlanan kısa çalışma ödeneğine ilişkin ödemelerin uygunluk denetimi beklenmede­n ivedilikle yapılacak, hak sahipliği yönünden şartları tutmayan kişilere nakdi ücret desteği sağlanacak.

İŞSİZLİK SİGORTASI ÖDEMELERİ

Depremden etkilenen illerde işsizlik sigortası ödemeleri öne çekilerek 15 Şubat’ta gerçekleşt­irildi. Mart ayı ödemeleri 21 Mart’ta ve Nisan ayı ödemeleri ise 19 Nisan’da yapılacak.

 ?? ANKARA ?? +a]al ATEŞ
ANKARA +a]al ATEŞ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye