Sabah

Hatay’da yabancılar­a toprak mı satılıyor?

- MEHMET BARLAS mbarlas#sabah.com.tr

BCumhur İttifakı

Hatay’da

u iddiayı ilk olarak İyi Parti Lideri Meral Akşener ortaya atmıştı. “Hatay’da yabancılar­a toprak satılıyor” yalanı sosyal medyada çığ gibi büyüdü. İddialara göre Hatay’da topraklar hızla el değiştiriy­ordu. Gerçekten bu kor kunç iddia, “Hatay’da baraj patladı” yalanı gibi toplumda hızla yayıldı. Peki gerçek neydi?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, basına yaptığı açıklamada, “1980 yılın da Hatay’da yabancılar­a mülk satı şı yasaklanmı­ştır. Aynı zamanda Bakanlar Kurulu’nun 2011 yılında aldığı bir karar çerçevesin­de hazi ne arazilerin­den bu tip mülk satışları tamamen yasaklanmı­ştır” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da benzer bir açıklama sı çıktı ortaya. Şöyle diyordu Kurum:

“Bu illerin tamamı kamu yararı ve ülke güvenliği açısından Bakanlar Kurulu’nun 27 Ekim 2008 tarihli kararıyla yabancılar­ın taşınmaz mül kiyeti ve sınırlı ayni hak edineme yecekleri alan olarak belirlenmi­ştir. Hatay, Kilis, Mardin illerinde yaban cıların taşınmaz edinimi yasaklan mıştır.”

Devletin en üst kademesind­en çok net iki açıklama. Yabancılar­a ne özel ne de kamudan tek bir karış toprak satılmı yor. Peki bu açıklamala­r birilerini tatmin etti mi? Veya açıklamala­rı okuyup özür dileyen olmuş mudur? Asla! Bugün bak tım sosyal medyada yine bu yalanı bazıla rı yaygınlaşt­ırmaya devam ediyor. Ve bu yalana inanmaya dünden hazır binlerce insan olduğunu görmek çok acı.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile MHP Lideri Bahçeli dün Kahramanma­raş ve Hatay illerinde depremden etkile nen bölgeleri ziyaret etti. MHP lideri, sos yal medyadaki bazı tetikçiler­in “Bahçeli neden deprem bölgesine gitmiyor” şeklindeki tezviratın­a geçtiğimiz günler de cevap vermişti. Bahçeli, “Dava arka daşlarımız köy köy yardıma koştu. Biz şov peşinde değiliz. Çalışmalar­a engel olmamak için Ankara’dan sürekli takip ettim” demiş ve eklemiş ti: “Tüm illeri tek tek ziyaret edece ğim.”

Erdoğan ile Bahçeli’nin deprem böl gesi ziyaretini­n farklı anlamları da vardı mutlaka. Bildiğiniz gibi asrın felaketini­n ilk saatlerind­en itibaren inanılmaz bir kara propaganda­yla karşı karşıyaydı­k. Hâlâ da bitmiş değil. Şimdi de seçim tarihi üzerin den yeni bir yalan rüzgârıyla karşı karşıya yız. Hepsinin devleti zafiyet içerisinde gös termek için yapıldığın­ı sanırım anlamayan yoktur.

Cumhur İttifakı’nın deprem bölge si ziyaretini­n bu açıdan anlamlı olduğu nu düşünüyoru­m. Devlet yaraları sarıyor. Bir yıl içinde yeni şehirler bizi karşılayac­ak. Van’da, Elazığ’da, Giresun’da, İzmir’de, Kastamonu’da yaptılar. Yine yapacaklar­ı na inanıyorum. Dün Hatay’da bu iradenin fotoğrafı vardı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye