Sabah

Depremzede­ler seçime nasıl bakıyor?

- MaKPXt g9hR IaFHEooN FoP/PaKPXtoYXr

Depremin yıktığı şehirleri, ilçeleri dolaşırken insan acıları paylaşmakt­a bile zorlanıyor. Sözcükler yetersiz kalıyor...

Oralarda acı, hüzün ve dehşet yaşanır ken, bu ülkenin muha lif siyasetçil­eri, aydınla rı ve medyası akıl almaz bir gündemin; “seçim ertele nemez” gündeminin peşinde. Hem de daha depremin üçüncü gününden itibaren...

Koronun başını da sol, libe ral, cumhuriyet­çi aydınlar çeki yordu.

Sevinç çığlıkları atarak sosyal ve konvansiyo­nel medyaların­da yalan söyleyen bu aydınlar bas bas bağırıyord­u:

“İktidar enkaz altında kaldı, seçimden kaçamaz.”

Doğrusu hiçbiri de oralarda ne yaşandığın­ın farkında değildi. Gerçeklikt­en koptukları için de bir depremzede­nin hangi ruh hali içinde olduğunu bilmiyordu. Bu yüzden deprem alanında mikro fon uzattıklar­ı depremzede­nin, “Allah devlete zeval verme sin” dediğinde ne yapacaklar­ını şaşırıyorl­ardı. Dünyada örneği az olan bir dehşetin ortasında dev letin orada olması, el uzatması, bir çadır veya bir battaniye ver mesi onlar için inanılmaz değer liydi. Dara düşmeyen bunu bile mezdi.

Felaketi fırsat görenler

Üstüne üstlük bilmedikle ri gibi bir de yaşanan büyük fela ket üzerinden “Bu iş bitti” der cesine siyasi sonuçlar çıkarmaya kalkıyorla­rdı. Depremin üçüncü gününde bir akademisye­n şöyle yazıyordu:

“Deprem, son bir yılın siyasi gündemini sıfırladı. Seçimlere kadar, ekonomik kriz ya da altılı masa kaosu nu değil, depremi konuşaca ğız. Erdoğan’ın son birkaç ayda biriktirdi­ği artı puanlar bence artık anlamsızla­ştı.”

Açıkça muhalefete iktidar şansı doğduğunu müjdeliyor du. Herhalde muhalefet de böyle düşündü ki, depremin acısı sürer ken gereksiz bir “seçim erte lenmez” kampanyası başlattı.

CHP Genel Başkanı Kemal

Kılıçdaroğ­lu şöyle diyordu:

“Artık 21. yüzyıldayı­z, seçimleri ertelemeni­n akıl la mantıkla bağdaşır yönü yok.”

İyi de iktidar böyle bir tar tışma başlatmadı ki... Bülent Arınç’ın 13 Şubat’ta yaptı ğı açıklama buna gerekçe göste rilse de iktidar buna karşı çıktı. Doğrusunu da yaptı. İktidar ve Cumhur İttifakı partilerin­e göre, zor zamanlar atlatılmad­an seçimi konuşmak ayıptı. Bu doğru yak laşımın 10 Mart’a kadar da sür dürülmesi gerekiyor. Muhalefet kendi kendine tartışıp dursun...

‘Seçim günü şaşıracakl­ar’

Deprem 11 şehir ve 15 mil yon insanı etkilediği için zor da olsa seçim, açıklandığ­ı gibi 14 Mayıs’ta veya en geç 18 Haziran’da yapılabili­r. Altılı Masa’nın daha adayı ortada yok. Böyle bir halde muhalefe tin, seçimlerin yapılmayac­ağı na ilişkin gerçek olmayan bir tar tışma başlatması en başta acıyı yaşayan o insanların gönül lerini kırdı. Bu gönül kırıklığı nı Gaziantep’ten Hatay’a uzanan hat boyunca çok sayıda dep rem felaketini yaşayan insan la konuşunca gördüm. Onların acılarını paylaşmaya çalışırken, utana sıkıla bazılarına muhalefe tin seçimle ilgili tartışmala­rını sor dum. Her defasında üzüntü için de sitem dolu bir cevap aldım:

“İnsanlar can derdinde, onlar seçim derdinde. Ne diyeyim Allah bildiği gibi yapsın.”

Hatay’da çadır ihtiyacı için AFAD merkezine gelen bir CHP’linin cevabı ise ders niteli ğindeydi:

“Bu felaketi gördükten sonra seçim derdine düşen lerin farkındayı­z. Ama onlar hiçbir şeyin farkında değil ve o seçim günü geldiğinde şaşıracakl­ar...”

SMS MO9 ya] ·yH J|ndHr M+

 ?? ?? PaKPXt oYXr#VaEaK FoP tr
PaKPXt oYXr#VaEaK FoP tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye