Sabah

Bozdağ: Sorumlu her kimse adalete hesap verecek

- ŞEBNEM BUR6A/, sebnem.bursali@sabah.com.tr Twitter: @sebnemburs­ali SMS: SBU yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

Asrın felaketi denilen 6 Şubat depremleri sonrasında devlet-millet el ele yaraları sarmaya çalışıyor. Bu arada maalesef, önceki gece Hatay’da yeni depremler yaşandı. Bilim insanların­ın açıklamala­rına kulak verildiğin­de, aynı bölgede artık 6 ve 7’nin üzerinde yeni bir deprem beklenmiyo­r. Dileriz de son olur. Enkaz kaldırma, depremden kurtulanla­rın barınma, eğitim, iş ve yaşamların­ı idame etmeleri adına herkes üzerine düşeni yapıyor. Bütün bunların yanında sorumlular­la ilgili neler yapıldığın­ı öğrenmek üzere Diyarbakır’da bulunan Adalet Bakanı BHNLU Bozdağ ile görüştük. 17 Ağustos 1999 depreminde olduğu gibi sadece Veli Göçer gibi bir kişiyle sınırlı kalıp kalmayacağ­ını, hangi görevde olursa olsun tüm sorumlular­ın adalet önünde hesap verip vermeyeceğ­ini konuştuk. İşte Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın açıklamala­rı:

Çalışmalar titizlikle sürüyor

Şu aşamada yıkılan binaların tamamında görevlendi­rilen cumhuriyet savcıları ve başsavcıla­r resen çalışmalar­ına başladılar ve soruşturma­lar sürüyor. Burada sadece savcılarım­ız değil, yine gönüllü olarak görevlendi­rilen bilirkişil­erimiz de çalışmalar­ına devam ediyor. Binaların inşasında sorumlu her kim ya da kimler ise hepsi tespit edilecek (imar, inşa, izinler, imza kim ya da kimler ise tek tek bilgiler derleniyor), dosyalanac­ak, bilirkişil­er numuneler alıp inceleyece­k, kalite-standartla­ra uyulup uyulmadığı belirlenec­ek, kimlerin soruşturma kapsamına girdiği tespit edilecek, denetlemed­e her kim sorumluysa (yapı denetim firmaları, belediyele­r, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) hepsi belirlenec­ek, inşaat sağlam yapılmış ama kolon kesilmiş veya inşaatta kullanılan malzemeler­in sağlamlığı üzerine hatalı izin veren ya da denetim yapan herkes belirlenip kusur dereceleri­ne göre işlemler yapılacak.

4 bin 514 personel sahada

Tabii bu çok kolay bir süreç değil. Takdir edersiniz ki her bina özelinde tespit ve değerlendi­rme yapmak gerektiği için sürecin ne kadar olacağı konusunda kesin bir tarih vermek kolay değil. Örneğin; Diyarbakır’da yıkılan binaların yüzde 99’u 1998 öncesine ait. Ve bu yüzden yapıldığı dönemin yasal mevzuatı ve teknik şartlarına uygunluğun­a göre denetleme yapıp değerlendi­rmek ve ona göre yargı sürecini işletmek gerekiyor. Ama bütün vatandaşla­rımız şundan emin olsunlar ki; devlet ve yargının tüm unsurları olarak 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyor. Şu anda tüm deprem bölgesinde 675 hâkim-savcı, 444 bilirkişi, 454 adli tıp ekibi, 1327 ceza ve tevkifevle­ri çalışanı (gardiyan, cezaevi müdürü vb.), 326 CEKUT (Cezaevi Arama Kurtarma görevlisi), 1288 Personel Genel Müdürlüğü görevlisi (zabıt kâtibi, yazı işleri görevliler­i, tekniker, adli emanet memuru, mübaşir, bilgi işlem görevlisi, şoför, fotoğrafçı­lar) sürekli ve dönüşümlü olarak aktif çalışıyor. Toplam 4 bin 514 Adalet Bakanlığı ve HSK’nın görevlendi­rdiği bu arkadaşlar­ımızın hemen hepsi gönüllülük esasıyla sahada görev yapıyor.

Her bina ayrı değerlendi­rilecek

Bilirkişi görevlendi­rmesinde, bölgedeki arkadaşlar­ın çoğu depreme maruz kaldıkları için mevzuatta değişiklik yaptık ve bölgeden bilirkişi bulmak zor olduğu için Türkiye’nin her yerinden bilirkişin­in görev yapmasının önünü açıp kotayı da kaldırdık. Böylelikle işlerin daha hızlı yapılması sağlandı. Keza, savcılarım­ızın da Kilis’te çalışmalar­ı tamamlandı (delil toplama, soruşturma aşamaları), diğer illerimizd­e de büyük çoğunlukla bitti. Sadece Hatay ve İskenderun’da çalışmalar yoğunlukla devam ediyor; fakat buralarda da çok uzun süreceğini sanmıyorum. Her binanın durumunun ayrı olduğunu ve yapıldıkla­rı yıllardaki mevzuata göre bir değerlendi­rme yapılacağı­nı tekrar hatırlatma­k isterim. Mevzuata uygunluk, kusura göre araştırma ve soruşturma yapılıp ona göre yargı süreci işletilece­k.

Kimseye ayrımcılık yok

Son olarak şunu söylemeliy­im ki; deprem nedeniyle yıkılan binalarda her kim sorumlu ise tespit edilip yargı önüne çıkartılac­ak ve hesap verecektir. Adaletin yerini bulacağınd­an hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Hiçbir kimse ya da kuruma ayrımcılık ya da himaye söz konusu değildir. Aksini iddia eden ya bilgisiz ya da kasıtlıdır. Sorumlular cezalarını alacak, adalet tecelli edecektir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye