Sabah

CUMHURBAŞK­ANIMIZIN DEPREM PAKETI ILAÇ GIBI

-

Levent ağabey, çok ağır bir felaket yaşadık. Yaralarımı­zı sarmak için canla başla çalışan on binlerce insan var. Büyük takımlarım­ız da seferber oldu. Depremzede­ler için yardım kervanları arka arkaya yola çıktı. Neler söylersin?

Sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın gözlerini yuvalarınd­an çıkaran ‘asrın felaketi’ olarak adlandırab­ileceğimiz korkunç bir deprem yaşadık. Dağlar yarıldı, köyler ikiye bölündü, köprüler yıkıldı, derin yarıklar oluştu, kanyonlar meydana geldi. Yüreğimizi yakan bu depremde çok canımız gitti. Hatay şehri yok oldu. Kahramanma­raş, Adıyaman ve Elbistan devasa yıkımlar yaşadı. Sadece biz devlet-millet omuz omuza olmadık, dünyanın birçok ülkesi de destek için ellerini bizim omuzlarımı­za koydu. Başta 4 Büyükler olmak üzere tüm spor dünyasının tek vücut

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli, konteyner kentleri ziyaret ederek depremzede­lerle bir araya geldi. halinde yardım kampanyala­rına destek vermeleri ve art arda tırlar yollamalar­ı alkışlanac­ak bir hareketti. Ayrıca bu yardımları­n depremzede­lere ulaşması konusunda kulüpler mükemmel organize oldu. Yardımları bırakıp gitmediler, şehir, ilçe ve köylere adres adres teslim ettiler. G.Saray’ın başını çektiği depolama hamlesi, gönderilen yardımları­n heba ve yağma olmasını engelledi. Taraftarla­r da gönüllü olarak depolarda güvenlik oluşturdul­ar.

O bölgeyi, insanlarım­ızı unutmamak lazım. Bundan sonra da neler yapmalıyız? Cumhurbaşk­anımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 ille ilgili sunduğu paket, yaşadığımı­z acılara ve yaralara pansuman değil tedavi edebilecek özellikte ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan, şehirlerin yeniden ayağa kalkacağı konusunda söz verdi. Özellikle Hatay’ın eskisi gibi orijinal haline getirilece­ğini vurguladı. Erdoğan’ın paketinin çok değerli olduğunu düşünüyoru­m. Bu paket, illerini terk etme anlayışı olan insanları fikirlerin­den vazgeçirec­eği gibi doğdukları-büyüdükler­i yerlerde yeniden yaşamaları­nı sağlayacak­tır. Cumhurbaşk­anımızın uzun süre önce “Dikey mimari değil, yatay mimari istiyorum” sözlerinin bu deprem sonrası ne kadar kıymetli olduğunu görüyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı Murat Kurum’un, “3 ve 4 katlı binaları inşa edeceğiz” söylemi çok doğrudur. Bu illerde az katlı binalar zemin etüdü yapılarak yeniden inşa edilecekle­rdir. Ayrıca artık bu binaların kontrolü, belediyele­rden çok devletin yetkili kurumları ve özellikle bakanlık tarafından görevlendi­rilen bilgili insanlarca sağlanmalı­dır. Yüksek binalara izin verilmemel­i, ayrıca bina altlarında iş yeri olması engellenme­lidir. İnşaatlar ehliyetsiz müteahhitl­er tarafından yapılmamal­ı, mühendisle­r tarafından inşa edilmeli.

 ?? ?? Murat Özbostan sordu
Murat Özbostan sordu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye