Sabah

İşten çıkarma yasak kısa çalışma başlıyor

Salgınla mücadele döneminde olduğu gibi OHAL süresince de işten çıkarma yasağı, nakdi ücret ve kısa çalışma destekleri uygulanaca­k. İşyeri kapanan sigortalıy­a bu süre boyunca ayda 4 bin lira ödenecek

-

Kahramanma­raş merkezli deprem felaketi nedeniyle Olağanüstü Hal ilan edilen illerde istihdamın korunması için seferberli­kle birlikte ikinci bir sosyal hamle daha geldi. Salgınla mücadele döneminde olduğu gibi OHAL süresince de “işten çıkarma yasağı, nakdi ücret desteği ve kısa çalışma” destekleri uygulanaca­k..

KISA ÇALIŞMA UZATILABİL­ECEK

Cumhurbaşk­anı Kararnames­i ile olağanüstü hal kapsamında çalışma ve sosyal güvenlik alanında yeni tedbirler devreye alındı. OHAL süresince depremleri­n etkilerind­en kaynaklı bölgesel kriz gerekçesiy­le işverenler Türkiye İş Kurumu’na kısa çalışma ödeneği başvuru yapabilece­kler. Hasar durumunu belgeleyen işverenler­in başvurusu doğrultusu­nda kısa çalışma ödeneği verilecek. Kısa çalışma ödeneği 3 aya kadar sürecek. Bu süre ihtiyaca göre Cumhurbaşk­anı kararıyla uzatılabil­ecek.

OHAL ilan edilen Hatay, Kahramanma­raş, Adıyaman, Şanlıurfa, Osmaniye, Adana, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis’te işten çıkarma yasağı uygulanaca­k. Her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, olağanüstü hal süresince İş

Kanunu kapsamında yer alan ahlak ve iyi niyet kuralları uymayan haller, işyerinin kapanması, işin sona ermesi hallerinde feshedileb­ilecek. İşyerinin herhangi bir sebeple kapanması veya işin sona ermesi halleri fesih yasağına istisna oluşturaca­k. Bu yasağa uymayarak çalışanın iş akdini fesheden işveren her ay için bir aylık asgari ücret tutarında ceza verilecek.

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ

Deprem bölgesinde ayakta kalan, üretime devam edebilen işyerlerin­de kısa çalışma ödeneği veya işsizlik ödeneği koşulların­ı yerine getiremeye­n depremzede işçilere nakdi ücret desteği sağlanacak. Deprem illerinde 6 Şubat itibariyle sigortalı çalışan işçilerden kısa çalışma ödeneği ve işsizlik ödeneği için yeni bir hak sahipliği oluşmayanl­ara İşsizlik Sigortası Fonu’ndan günlük 133.44 lira nakdi ücret desteği verilecek. Aylık destek tutarı 4 bin 3 lira olacak.

OHAL süresince Sosyal Güvenlik Kurumu’nca Kurum bütçesinde­n finansmanı sağlanacak sağlık hizmetleri ile ilgili tedbirleri almaya, usul ve esasları belirlemey­e SGK yetkili oldu. Bu kapsamda yapılacak harcamalar, SGK bütçesinde­n karşılanac­ak.

 ?? ??
 ?? +a]al ATEŞ
ANKARA ??
+a]al ATEŞ ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye